Ändringen genomförs den 1 mars i år. Som användare går det inte att välja bort det nya avtalet utan att radera sitt Googlekonto. Vad betyder då det här för dig? Googles högsta chef för integritetsfrågor, Alma Whitten, skrev på tisdagen ett blogginlägg om ändringarna. Google går från att ha 70 olika dokument med användaravtal till ett enda.
Ändringen görs dels för att det ska bli tydligare och lättare att förstå sig på vad som står i användaravtalet, men också för att Google ska kunna kombinera din information från företagets olika tjänster på ett bättre sätt. Det är bra ur Googles perspektiv, men kanske mindre bra ur användarnas:
- Alla Googles tjänster utom Google Wallet, webbläsaren Chrome och Google Books kommer att behandlas som ett enda konto istället för separata som nu.
- För dig som användare betyder det här att om du är inloggad på ditt konto kan Google använda din kalender, dina kontakter och dina sökresultat för att till exempel varna dig för att du kan bli sen till ett möte på grund av trafiken.
- Med ett användarkonto till alla tjänster kan du också få bättre sökresultat. Till exempel kan Google räkna ut att den som tittar på många Youtubeklipp med bilar avser bilmärket och inte kattdjuret när han eller hon söker efter "Jaguar".
- Google kan göra det här bara om du är inloggad på ditt konto i antingen datorn eller i din mobil. Loggar du ut påverkas du inte.
Vissa gör analysen att syftet med Googles ändringar är att uppnå ett mera enhetligt ekosystem av tjänster, så som Facebook och Apple framgångsrikt har gjort. Samtidigt är Google är uppenbart medvetet om att förändringen är kontroversiell. I sitt blogginlägg påpekar Alma Whitten att användarna är fria att flytta sin data till andra tjänster om de vill. Mellan raderna passar hon även på att ge en känga till konkurrenten Facebook.
– Vi vill vara så transparenta som möjligt och ge användaren meningsfulla val om hur informationen kommer att användas. Vi säljer inte någon data vidare och användarna är fria att använda sin egen data som de vill.
Facebook säger istället rakt ut att de äger sina användares data, och använder flitigt namn och profilbilder för att göra reklam för produkter som du gillat på sajten.