Det Androidbaserade mobiloperativsystemet Cyanogenmod växer så det knakar. Den 12 januari meddelade utvecklarna bakom Android-alternativet att de nått en miljon aktiva användare. Nu siktar de på att ta nästa steg i operativsystemets fyraåriga historia. Utvecklingen av en egen appmarknad har börjat.

"Vi behöver en egen marknad för root appar. Vi behöver även en marknad för appar som refuseras utan en bra anledning (...) eller för att något slumpmässigt bolag inte tycker om dem" skriver Koushik Dutta, en av utvecklarna bakom Cyanogenmod i ett foruminlägg.

Cyanogenmod har blivit det mest etablerade alternativet för de som vill ha ut mer av sin Androidtelefon. Mycket tack vare att Cyanogenmod har flera funktioner som saknas i Android.

Bland annat finns möjligheten att använda mobiltelefonen som mobilt bredbandsmodem inbyggt i operativsystemet och även att kunna installera appar direkt till minneskortet. Dessutom rapporterar många användare att de upplever att Cyanogenmod använder mindre systemresurser än Android.

Cyanogenmod är en så kallad custom rom, det vill säga ett operativsystem som kan ersätta det förinstallerade i en mobiltelefon. Det baseras på Androids källkod och har utvecklats parallellt med Googles operativsystem sen i september 2008. Cyanogenmod har i dagsläget stöd för över 40 olika mobiltelefonmodeller.

Fakta

För att kunna använda ett annat mobiloperativsystem än det fabriksinstallerade måste man "flasha" om telefonen. För de allra flesta är det en krånglig och främmande process som i många fall upphäver garantin.

För de som ändå vågar flasha om belönas man med, förutom med fler funktioner, en telefon fri från onödiga appar och en större frihet att ställa in telefonen.