Webbplatsen Krigsmyter drivs av Svenskt militärhistoriskt bibliotek och Per-Anders Lundström. På sajten kan man skriva upp sig för ett nyhetsbrev som innehåller artiklar om andra världskriget i en bifogad pdf.

För att få prenumeranter till nyhetsbrevet har Per-Anders Lundström använt sig av Google Adwords. Intresserade personer som klickat på annonserna har blivit erbjudna att skriva upp sig för att få nyhetsbrevet.

Men nu har Google stängt av Krigsmyter från Adwords. Per-Anders Lundströms nyhetsbrev syns inte längre i annonser på andra sajter eller Googles söksida. Anledningen? Artiklarna i nyhetsbrevet bör ligga direkt på sajten istället, tycker sökjätten.

I ett meddelande till Per-Anders Lundström säger Google att sajten bryter mot deras policy och sysslar med "information harvesting". Google säger att det inte är tillåtet att samla in personlig information i utbyte mot gåvor, quiz eller resultat från undersökningar.

– Det är ganska vanligt i USA att företag samlar på sig e-postadresser och sedan säljer sina listor. Det står i Googles policy att jag får samla in viss personlig information om min sajt tydligt länkar till min sekretesspolicy, säger Per-Anders Lundström.

En sekretesspolicy finns på Krigsmyter som tydligt säger att ingen information säljs eller delas med tredje part. Det finns också länkar i själva nyhetsbrevet om någon vill avbryta sin prenumeration.

Per-Anders Lundström är frusterad över att företaget inte lämnar någon öppning för diskussion.

– För att få till en dialog med prenumeranterna föredrar jag att skicka ett klassiskt, lite gammaldags e-brev. Jag får omkring 10 000 e-post meddelanden om året från mina prenumeranter och vill inte tvingas till att bli en ren innehållsleverantör som Google vill.