Europaparlamentet meddelade i går att parlamentets webbplats utsattes för en så kallad ddos-attack. . Det är fortfarande osäkert vem som ligger bakom attacken, men misstankarna lutar åt hackargruppen Anonymous som legat bakom flera liknande attacker den senaste veckan, och aktivt uttalat sin kritik mot Acta.
I Polen utbröt det i går även stora gatuprotester efter att landet skrev under Acta-avtalet. Fler europeiska länder förväntas skriva under avtalet de närmaste dagarna, däribland Sverige.
Igår meddelade även EU-parlamentarikern Kader Arif, somvar ansvarig för hanteringen av Acta-avtalet, att han avgår. Det för att uttrycka sin avsky för avtalet och processen kring det, som han kallar för en maskerad.
– Jag vill på starkast möjliga sätt ta avstånd från den process som ledde till undertecknandet av detta avtal. Det har rått en mörkläggning och brist på öppenhet från början till slut, och allmänheten har förts bakom ljuset. Jag vill inte ta del av den här maskeraden längre, skriver Kader Arif på sin blogg.
Innehållet i Acta-avtalet har hållits hemligt för både allmänheten och lokala politiker.
Enligt Piratpartiets grundare, Rick Falkvinge, betyder EU-ländernas underskrift ingenting i nuläget. Den lagligt bindande röstningen kommer att ske i Europaparlamentet den 10 juni.
I oktober förra året skrev Australien, Kanada, Japan, Sydkorea, Marocko, Nya Zeeland, Singapore och USA under Acta-avtalet.
IDG News
Anti-counterfeiting trade agreement, Acta, är ett föreslaget internationellt avtal mot handel med förfalskade märkesvaror och piratkopior. Förslaget har kritiserats bland annat för att ge tullen rätt att godtyckligt söka igenom resenärers datorer och att internetoperatörer är skyldiga att rapportera misstankar om upphovsrättsbrott.
Länder som samarbetar enligt Acta-avtalet åtar sig att delta i gemensamma rättsliga åtgärder, vars syfte är att skydda upphovsrätten. Acta kräver också sanktioner och böter som en del av de deltagande ländernas upphovsrättslagstiftning.