En 33-årig svensk riskerar att dömas till fängelse i USA för Internetbedrägeri, i upp till 480 år. Aftonbladet avslöjar nu att den efterlyste svensken finns på svensk mark, trots att han är efterlyst i USA för bedrägerier och att den svenska polisen vet var han finns.

Trots att svensken är en av världens mest eftersökta brottslingar, enligt FBI, kan han inte lämnas ut till USA, skriver Aftonbladet. Visserligen kan han lagföras i Sverige, men då måste amerikanska myndigheter först godkänna det. CS har tidigare skrivit om svensken som sedan flera år misstänks för omfattande internetbedrägerier i USA.

Svensken åtalades redan i maj 2010, ihop med en amerikansk medbrottsling, för 24 fall av bedrägerier, samtliga med upp till 20 åriga fängelsestraff som möjliga påföljder. Totalt hotas han alltså av upp till 480 år i fängelse. Han misstänks att genom bedrägerier har lurat sig till över 1,4 miljarder kronor, bland annat med hjälp av fejkade säkerhetsprogram som annonserades ut på webben. Bluffen skedde med hjälp av hundratals anställda på företagets kontor i Belize och Ukraina.

Trots att svensk polis vet var personen befinner sig kan han i dagsläget inte utlämnas.

– Han finns i Sverige, och det har vi underrättat FBI om. Men vi utlämnar inte svenska medborgare till USA, säger Bertil Olofsson, chef för Rikskriminalens internationella sektion, till Aftonbladet.

En möjlighet, säger han till samma källa, är att Sverige övertar brottsutredningen via Internationella åklagarkammaren i Malmö. Då skulle han kunna lagföras och dömas i Sverige.

– Men det måste i så fall de federala myndigheterna i USA gå med på, säger Olofsson till Aftonbladet.