Konsultföretaget Avanade har låtit Wakefield Research göra en global undersökning om den så kallade konsumiseringen av it. Under det senaste året har begreppet byod - bring your own device - kommit allt mer på tapeten. Det betyder att anställda inte nöjer sig med den it-kraft som finns på företaget utan tar med sina egna prylar till jobbet.

Enligt Avanades undersökning tror fyra av fem att inom en tioårsperiod kommer all datorutrustning på det egna företaget att vara utbytt mot privatägda prylar.

– Under de senaste 9-12 månaderna har it-cheferna tappat kontrollen. Unga anställda vill ha samma wow-uppplevelse när de kommer till jobbet som de är vana vid hemifrån, säger Florian Rotar, teknikchef på svenska Avanade.

– Det finns en stor rädsla att bli sedd som en reaktionär kraft som ställer sig i vägen för utvecklingen. Jag tror att svaren vi ser är en överreaktion på denna rädsla.

Om utvecklingen skulle stämma borde det betyda en hård smäll för datorleverantörerna, eftersom företagen borde sluta köpa kontorsutrustning. Men så långt vill inte Floran Rotar ta det hela.

Han tror att anställda framöver kommer att ha fler datorliknande apparater av olika formfaktorer - som bärbara, pekplattor och smarttelefoner. Åtminstone fem- till sex olika per person, vilket borde göra att de datortillverkare som håller sig framme kan tjäna på trenden.

Fakta

Avanade har frågat 605 affärs- och it-chefer över hela världen om konsumiseringen av it. Fyra av fem svarar att de anställda redan idag använder egna teknikprylar på jobbet och att utvecklingen bara kommer att öka.