I Göteborg används Logicas tjänst Treserva för att minska kommunens administrativa arbete. Tjänsten är ett system som är tänkt att förenkla en kommuns arbete genom att bland annat ta hand om dokument och betala ut socialbidrag. Det är problem i denna tjänst som har försenat de senaste veckornas försörjningsstöd.

– Logica har arbetat på en lösning hela helgen, säger Ingrid Larsson, direktör för ledning och samordning på stadsledningskontoret.

Enligt Logica rör det sig om korta stopp, men eftersom de återkommit flera gånger ställer det till det rejält för utbetalningarna.

– Det har varit ett antal produktionsstopp då systemet har lagt ner cirka tio minuter, säger Logicas presskontakt Åsa Thoft.

Dessa stopp i Treserva är anledningen till de sena bidragen. Vad stoppen beror på och varför de orsakar sådana problem kan inte Logica svara på.

– Vi håller på med felsökningar av systemet, därför kan jag just nu inte gå in på vad som står bakom det, säger Åsa Thoft.

Allt Logica kan säga om hur de arbetar för att lösa problemet är att de har tagit fram åtgärder. Hos kommunen gör man vad man kan för att påskynda utbetalningarna.

– Vi försöker belasta systemet mindre genom att vissa får sitt stöd utbetelat på förmiddagen och andra på eftermiddagen, säger Ingrid Larsson.

Ingen kan svara på när betalningarna kommer att utgå som vanligt igen.

Fakta

Treserva är ett system från Logica som är tänkt att förenkla en kommuns administrativa arbete inom omsorgen. På så sätt ska mer tid finnas till fysiska möten med personer som vill ha det. Områden som Treserva täcker är bland andra individ- och familjeomsorg, kommunal hälso- och sjukvård och äldreomsorg.