Tidigare uppgifter om att Facebook kommer att börsintroduceras inom kort besannades under gårdagen. Facebook har nu lämnat in ansökningshandlingarna för en börsnotering som kan bli värd mellan 75 och 100 miljoner dollar.

Genom börsnoteringen hoppas Facebook håva in fem miljarder dollar i ytterligare investeringar. Pappersarbetet bakom noteringen hanteras av finansbolagen Morgan Stanley, J.P. Morgan och Goldman Sachs.

Genom de handlingar som lämnades in i går avslöjas att Facebook omsatte 3,7 miljarder dollar under 2011, nästan dubbelt så mycket som året innan då omsättningen var två miljarder. Nettointäkterna under förra året slutade på en miljard dollar jämfört med 606 miljoner dollar året innan.

Facebook grundades av Mark Zuckerberg 2004 i hans studentrum vid Harvarduniversitetet. Han är den enskilt största aktieägaren i Facebook med 28,2 procent och hans förmögenhet är värderad till 28 miljarder dollar. Under förra året tog han ut en lön på 1,5 miljoner dollar.

I ett brev till den amerikanska börsmyndigheten, SEC, skriver Mark Zuckerberg att han aldrig skapade Facebook som ett företag, utan som en tjänst där människor kan mötas.

– Enkelt uttryckt, vi bygger inte tjänster för att tjäna pengar, vi tjänar pengar så vi kan bygga bättre tjänster, skriver Mark Zuckerberg i sitt brev till SEC.

Facebooks börsintroduktion hör till en av de mest emotsedda någonsin och kan toppa Googles börsnotering 2004, som var den största börsintroduktionen dittills för ett internetföretag. Google värderades då till 23 miljarder dollar och lyckades vid tillfället dra in 1,9 miljarder dollar i ytterligare investeringar.

IDG News