Vinnare:

Oracle
Gigantisk doldis på snabb uppgång

Bland giganterna har Oracle haft det svårt att ta sig in på den svenska marknaden. Men när allt fler företag nu behöver byta ligger just de internationella leverantörerna bra till. De har många stora referenskunder och deras standardsystem är beprövad teknik.

Oracle har på senare tid dessutom tagit fram en rad innovativa produkter, inte minst monsteraffärssystemet Fusion Applications. Dessutom har Oracle nya nyckelfärdiga produkter som Exadata och Exalytics som väsentligt snabbar upp databehandlingen och analyserna.

Under det senaste året vittnar många om att satsningarna börjar märkas och att Oracle är allt mer aggressiva på den svenska marknaden.

De flesta experter tror att det ger ordentliga resultat.

SAP
Starkt och stabilt

Trots skandalomsusade jätteprojekt som de på Försäkringskassan och Försvarsmakten står SAP starkt. Att vara världsledande ger många fördelar. Det inger förtroende och gör det lättare att köpa upp bra företag och att anställa kompetenta personer.

Efter några års problem, som till slut ledde till Léo Apothekers avgång som vd 2010, har SAP också visat stor innovationskraft de senaste åren, särskilt med minnesdatabasen Hana.

Däremot är det få som har särskilt stor tilltro till SAPs satsning på affärssystem som tjänst, Business Bydesign.

Microsoft
Ohotad framgångsvåg

De senaste åren har varit framgångsrika för Microsofts affärssystem Dynamics Ax, som har sopat banan med många av de inhemska medelstora affärssystemen.

Microsoft är dessutom bra på partnernätverk, har stora skarpa molnsatsningar och stort förtroende bland svenska kunder.

Företaget och är allmänt aggressivt just nu. Ett exempel är Microsofts pågående halva priset-rabatt på Ax till Lawsonkunder. Microsofts andra affärssystem, Dynamics Nav, är inte lika hett. Men Microsoft utlovar nya molnsatsningar till sommaren som ska ändra på det.

IFS
Reser sig som fågel Fenix

Av de under 2000-talet så problemtyngda före detta raketerna – de tre svenska I:na Intentia, IBS och IFS – är det bara IFS som har hängt med i utvecklingen de senaste åren.

IFS har tagit ganska många affärer på senare tid och anses stå starkt inför de närmsta åren. Tekniken imponerar på många och de är dessutom kaxiga.

IFS – Industrial and Financial Systems – är noterat på Stockholmsbörsen och har huvudkontoret i Linköping.

Agresso
Gamlingen hänger med

Holländska Unit4 Har en enormt stark ställning inom offentlig sektor med Agresso och de flesta tror att den består under de närmaste åren. Agresso är även aggressivt på företagsaffärer i mellanklassen.

Tekniken i sig anses inte vara i framkant, men företaget har väletablerade försäljningskanaler och har ett stort förtroende hos sina kunder.

Däremot kan det vara en trend att kunder kör alltmer begränsade delar av Agresso, till exempel enbart ekonomidelen, och tar in andra delar från annat håll.

Hungriga molnföretag
Bubblare som utmanar

Mindre företag satsar under de närmsta åren på molnbaserade affärssystem.

Större företag behåller tills vidare sina gamla modeller men kompletterar dem med hr- och crm-system i molnet.

De affärssystemsbolag som oftast nämns i rena molnsammanhang är Netsuite, Fortnox och 24Seven Office.

Specialister
Små men framgångsrika

Många lokala affärssystemsföretag är särskilt framgångsrika inom vissa branschnicher eller mot mindre företag.

Den här gruppen kommer att vara fortsatt lyckosam och hit räknar vi Jeeves, Visma, Monitor, Hogia, Pyramid, Mamut och Briljant.

De stora konsultföretagen Logica och Tieto är starka inom offentlig sektor med egna system, men utvecklingen går allt mer mot standardsystem utifrån.


Förlorare:

IBS
Problemtyngt sedan länge

IBS – International Business Systems – är ett av de klassiska svenska affärssystemen. Under 2000-talet radades problemen upp och de flesta experter pekar ut IBS affärssystem som ett av dem företagen oftast byter bort de närmaste åren, trots försök till moderniseringar i form av molnsatsningar.

IBS köptes förra året upp av det amerikanska riskkapitalföretaget Symphony Technology Group för 218 miljoner kronor. Symphony Technology Group ägde för övrigt tidigare Lawson.

Lawson
Sunkigt Movex

Intentia var en av de stora raketerna under 1990-talet med affärssystemet Movex. Men Movex betraktas i dag som ett av de system som oundvikligen måste ut.

Det spelar mindre roll att Movex efter Lawsons köp under 2000-talet transformerades till M3 eller att Lawson numer ingår i den globala affärssystemstrean Infor Global Solutions.

Det har varit så många röriga turer kring Lawson att många kunder har tappat förtroendet.

Epicor
Scala ryker fort

När Epicors vd Pervez Quershi nyligen besökte Sverige varnade han för att byta affärssystem så länge de fungera bra. Inte så konstigt om man väger in att Epicor äger gamla svenska Scala, som enligt Pervez Quershi fortfarande har omkring tusen svenska kunder.

Alla i CS rundringning tror att just dessa kunder blir de som främst byter till andra system.

Det spelar ingen roll att Epicor har hottat upp Scala, som nu kallas Iscala. Det är ändå för gammalt och när man byter bör man välja något bättre och modernare. På samma sätt som med Lawson är läget i övrigt rörigt, vilket kunderna inte gillar.

Övrigt
Tillverkande industri på G

Det finns många gamla system där ute, särskilt inom tillverkande industri. Det är ofta mindre och mer specialiserade av äldre typ, till exempel Formula, Horisont och Bravo.

Det finns också många specialiserade system för plm (produktlivscykelhantering), supply chain (produktionslogistik) och anläggningsunderhåll som ersätts av processer i större affärssystem.

Ytterligare en förlorare är Logicas gamla Raindance, ett arv från WM-datatiden. Dessutom åker oundvikligen alla gamla egenutvecklade affärssystem ut.