Det är sällsynt med offentliga åsiktsmotsättningar och polemik mellan ministrar i den borgerliga regeringen. Hellre bita sig i underläppen och knyta näven i fickan än att gå ut i öppet bråk med andra allianspartier.

Så har det varit. Tills nu.

Det började med att utbildningsminister Jan Björklund (FP) lät sig intervjuas i Dagens Nyheter om de många Ipad-satsningar som just nu genomförs på skolor runt om i landet. I år väntas minst 40 000 pekplattor finna sin väg ut till klassrummen i framför allt lägre årskurser.

Med läsplattor kan barnen lära sig att forma bokstäverna med pekfingret istället för en penna. Men en Ipad-satsning i Sollentuna där all läs- och skrivundervisning sker på pekplattor, sågades av Jan Björklund.

– Jag blir orolig om man tror att man kan sopa ut allt som inte är det nyaste. Penna och papper måste man ha, även om det är svårare att skriva välskrivning för hand, sade till tidningen.

Utbildningsministern sade bli ”oerhört provocerad” av att en del skolor nu tycks tro att de kan ersätta pennor och böcker med Ipads.

Men nu får Jan Björklund mothugg av it-minister Anna-Karin Hatt (C) som på sin blogg angriper utbildningsministerns paddutspel:

– Det är inte min uppfattning att det finns för mycket digitala lärverktyg på skolorna. Snarare tvärtom, skriver hon.

Hatt skriver att hon fick ett tweet från en pappa som undrade skolan är förberedd på att möta behoven från barn som hans tvååring som redan lärt sig navigera sig runt i en Androidmobil.

It-ministern skriver att hon inte tror det.

– Jag tillhör dem som vill hävda att att det på skolområdet finns stort utrymme för förbättring. Den faktiska användningen av datorer i skolan är det sämre med i Sverige än i många andra länder, skriver Anna-Karin Hatt.

Pekplattorna väntas få sitt verkliga genombrott i skolan i år. Nyligen kunde CS berätta att hela 40 000 pekplattor väntas nå svenska klassrum under 2012.