Onsdagens fall är det andra i ordningen då en svensk döms för att fildelat med hjälp av Bittorrent-protokollet. Den första var en 16-åring som i slutet av förra året fälldes av hovrätten.

Det är av denna typ fildelningsbrott som Henrik Rasmusson och hans kollegor nu ökar antalet utredningar av.

De som pågår just nu gäller både hemsidor som förmedlar filer och användare som laddar ner och upp dem. Totalt väntar ett tiotal fall på att tas vidare till åtal.

– Mellan dem är uppdelningen ungefär femtio/femtio. Användarna som vi tittar på har delat allt från enstaka filer till tusentals, säger Henrik Rasmusson.

Åklagarna som arbetar med illegala fildelningsfall är Henrik Rasmusson, Fredrik Ingblad och Therese Linderoth. Den senaste fildelningsdomen gav dem en fingervisning om vilken typ av straff som kan tillämpas på liknande fall. 25-åringen dömdes av Nacka tingsrätt till 120 dagsböter på totalt 6 000 kronor för 51 gärningar.

Men oavsett vad tingsrättens dom blivit skulle åklagarna ha fortsatt utreda de Bittorrent-fall som är igång.

– Vi har kommit olika långt i utredningarna, vissa är nästan klara. Det finns de som vi har gjort husrannsakan hos.

Fildelningsbrott är ett målsägandebrott, därför utreder åklagarna endast de fall som har anmälts. Anmälningarna är det nästan ofelbart rättighetsinnehavarna som står för.

– De fall med bittorrentfiler som vi utreder nu har kommit in som anmälningar från musik-, film- och bokförlag, säger Henrik Rasmusson.

Rättelse: Dagsbötern 25-åringen dömdes att betala är på totalt 6 000 kronor.

Fakta

Bittorrent är en teknik som används för att dela filer mellan flera användare.

Bittorrent-tekniken bygger på att alla användare i en såkallad "svärm" både laddar upp och ned samma fil samtidigt. Ju fler användare som är delaktiga, desto snabbare går det.

Bland andra fildelningssajten Pirate Bay bygger på filer som delas med hjälp av Bittorrent-teknik.