I Sverige är Google Hangout relativt okänt, men i grunden finns teknik utvecklad i Luleå och det viktigaste av tjänsten utvecklas fortfarande i Stockholm.

På Googles kontor i Stockholm sitter Matthew Leske och Serge Lachapelle och utvecklar vad som kan beskrivas som Googles svar på Skype.

– Det grafiska gränssnittet utvecklas i USA, men här i Stockholm har vi hand om det mesta andra, säger Matthew Leske, utvecklingschef för Hangout.

Historien om hur utvecklingen av Hangout kom att hamna i Sverige började med att den amerikanska it-jätten köpte upp Luleåbaserade Marratech i april 2007. Då var Google på jakt efter kompetens för att föra in videosamtalsfunktion i Google Talk, men med Marratech fick Google mer än det. Med Luleåföretagets teknik fick Google tillgång till ett komplett videokonferenssystem.

Kort efter uppköpet lades Marratech ner, men stora delar av företagets personal rekryterades till Googles kontor i Stockholm och där har utvecklingen blivit kvar.

Även om Hangout för en undanskymd tillvaro i Sverige har det redan blivit en internationell succé. Bland annat har USAs president Barack Obama använt Hangout för att svara på frågor från de amerikanska medborgarna, andra använder det för att livesända och dela sina egna konversationer eller hålla kurser av olika slag.

– Det finns många sätt att använda det som vi inte förutsåg. Vi trodde inte att Hangout skulle användas för att sända matlagningskurser eller att president Obama skulle hålla en typ av frågestund i Hangout och livesända på Youtube, säger Serge Lachapelle, utvecklare för Google Hangout i Sverige.

– Hangout är som ett Skypesamtal med flera deltagare, med möjlighet att dela varandras skärmar eller titta på en Youtubefilm tillsammans i realtid. Det är mer ett sätt att interagera socialt med andra än bara ett sätt att skriva meddelanden eller ha en videokonversation, säger Matthew Leske.

Hangout lanserades i samband med satsningen på den sociala plattformen Google+ i juli 2011.

I Hangout kan upp till tio personer delta samtidigt i en videokonversation. Det unika med tjänsten, jämfört med många konkurrenter, är att konversationen kan visas för tusentals andra. I Hangout har användare möjlighet att livesända sina konversationer på internet, vilket gör att vem som helst kan följa en konversation. Det gjorde att USAs president Barack Obama valde Hangout för att anordna en frågestund med medborgarna.

– Det är frustrerande när en känd person befinner sig i ett rum och många människor vill ställa frågor. Om rummet bara har plats för tio personer, hur delar man erfarenheten med alla andra, frågar Matthew Leske retoriskt.

Enligt Matthew Leske är Hangout utvecklat för en bred användarskara, men även företag har börjat anamma Google Hangout som sitt primära videokonferensverktyg.