Den nya divisionen får namnet Yarc Data och ska ledas av Arvind Parthasarathi. Han var tidigare toppchef på programföretaget Informatica rekryterades nyligen till Cray. På Informatica var han ansvarig för företagets division inom beslutsstöd och han har han även tidigare arbetat på Oracle och I2.

Tidigare har bland annat Oracle, SAP och andra jättar lanserat nya satsningar på big data. Från början användes tekniken för analyser av stora mängder ostrukturerade data inom tjänster som Twitter och Yahoo. Den börjar nu slå igenom på allvar i storföretagen för att analysera allt från sociala medier till kunddata.

– Alla våra kunder har tidigare varit inriktade på att använda högpresterande datorsystem. Med inriktningen mot big data skapar vi en division som framför allt ska arbeta mot storföretagskunder, säger Peter Ungaro, vd på Cray, till IDG News.

En av grunderna för den nya inriktningen blir Crays produkt Knowledge Management. Enligt Parthasarathi ska Cray troligen kombinera sin egen hårdvara med ramverket Hadoop och samarbeta med leverantörer som Cloudera eller Hortonworks. På sikt planerar företaget även att erbjuda ett antal branschspecifika produkter.

Personal från andra enheter inom företaget ska börja på Yarc Data, från forskare och utvecklare till personal inom marknadsföring, försäljning och support. Nyligen meddelade Cray att företaget även ska inrikta sig hårdare mot medelstora superdatorer, med priser som ligger väsenligt lägre än de de kraftfullaste systemens.