I dag kör konferensen Jfokus i gång på Stockholm Waterfront Congress Centre. 450 utvecklare väljer mellan tio olika 3,5-timmars föredrag i aktuella ämnen, det går att klämma in ett föredrag före lunch och ett efter.

I morgon drar den ”riktiga” tvådagarskonferensen i gång. Då kommer 1 450 deltagare att ta del av två huvudtal, samt 64 föredrag på strax under en timme vardera i fem parallella spår.

Är det här en Javakonferens?

– Nej, inte bara. Vi täcker områden som Java, andra språk i Javamiljön, webbutveckling, mobilutveckling och metoder. Men det finns inget Microsoftspår, säger arrangören Mattias Karlsson.

Man kan tycka att namnet Jfokus är lite begränsande med tanke på konferensens bredd. Det inledande huvudtalet handlar hur som helst om utvecklingen av Java för företagsanvändning. Bland nya språk som kommer att avhandlas märks Kotlin och Xtend, även Clojure tas upp.

Mattias Karlsson säger sig vara mycket nöjd med talarna på konferensen. Han har lyckats locka flera internationellt framstående personer. Det inledande huvudtalet hålls till exempel av VMwares Juergen Hoeller som var med och skapade det populära Javaramverket Spring.