Apple vs Motorola

Motorola har stämt Apple för patentintrång i både USA och Europa. Det gäller minst 18 patent som Motorola äger, från trådlösa tekniker som wcdma till sådant som trådlös e-post, platstjänster och synkronisering mellan flera enheter. Apple påstås använda dessa utan licens i Iphone, Ipad och molntjänsten Icloud.

I Tyskland har Motorola fått en domstol att förbjuda försäljning av Iphone och Ipad.

Enligt dokument som patentbloggaren Florian Mueller kommit över vill Motorola ha betalt i storleksordningen 2,25 procent av Apples intäkter från produkterna. Det skulle innebära mångmiljardbelopp.

Apple har å sin sida stämt Motorola för patentintrång rörande framför allt pekskärmsteknik och tillhörande grafiska gränssnitt i Motorolas Androidmobiler. Dessutom menar Apple att designen på Motorolas surfplatta Xoom är kopierad från Apples Ipad. I fredags lämnade Apple in ytterligare en stämning, den här gången för att få ett förbud mot framtida stämningar från Motorola.

Totalt rör striderna mellan Apple och Motorola – som snart kommer att vara ägt av Google – ett 40-tal patent.

Apple vs Samsung

Apple anser att Samsung kopierat Iphone och Ipad i princip rakt av för att sälja sina egna Androidbaserade smarttelefoner och pekplattor. Striden har koncentrerats kring pekplattan Galaxy Tab 10.1. Apple har lyckats få försäljningsförbud från domstolar i både Tyskland och Australien. Förbuden har sedan hävts, men processerna pågår fortfarande.

I förra veckan lämnade Apple in en stämning i Kalifornien för att få till ett säljförbud av Samsungs Galaxy Nexus.

Samsung har samtidigt stämt Apple för att ha använt Samsungägda patent rörande 3g-teknik i Iphone och Ipad och har lovat att stämma Apple för varje ny telefon som presenteras. Företagen har nu rättsprocesser i gång i USA, Tyskland, Nederländerna, Australien, Storbritannien, Japan och Sydkorea.

I januari i år inledde EU-kommissionen en granskning av Samsung för misstänkta brott mot konkurrenslagstiftningen genom att använda sin patentportfölj för att stoppa konkurrenter.

Apple vs HTC

”Vi kan antingen sitta och titta på när våra konkurrenter stjäl våra patenterade uppfinningar, eller så kan vi göra något åt det.”

Så sa Apples framlidne vd Steve Jobs när företaget i mars 2010 stämde HTC för intrång på 20 patent relaterade till Iphones gränssnitt, underliggande arkitektur och hårdvara. Det utlöste en process som nådde klimax strax före jul 2011, när den internationella handelskommissionen i USA utfärdade ett förbud för HTC att sälja sina Androidbaserade telefoner i landet. Säljstoppet träder i kraft om drygt två månader, den 19 april.

Samtidigt pågår en domstolsprocess i USA där HTC kräver att Iphone och Ipad säljstoppas, eftersom de påstås göra intrång på patent som HTC äger.