För 16 månader sedan inledde Net Entertainment en satsning på att skapa mobilversioner av företagets kasinospel. En omfattande teknisk förstudie visade att det krävdes en ny strategi för att täcka in en så stor del av marknaden som möjligt med en teknisk plattform. Flashplattformen som använts för att skapa spel för vanliga datorer finns inte tillgänglig på Apples mobiltelefon Iphone.
Det stod klart att html5 var den bästa lösningen för att täcka in både Apples IOS och Android. I dag är tio personer i mobilgruppen, samt stödpersonal, i full färd med att konvertera Flashspel till html5. De första spelen är redan klara och rullas nu ut till kunderna.
Html5, liksom Flash på skrivbordsdatorer, används för klientdelarna av spelen. Det handlar mest om presentation, eftersom själva spellogiken, statistik och transaktioner hanteras med serverprogram.
På det stora hela har konverteringen gått bra, även om den stött på en del problem.
– Det är besvärligt med händelsehantering i html5. Händelser är dåligt synkroniserade och man kan inte vara säker på ordningen för dem och hur lång tid de tar, säger Pär Andersson, teknisk visionär på Net Entertainment.
Det är mycket viktiga parametrar för spel.
– Man vill ju inte att vinstpresentationen ska visas före animationen och det räcker att ljudet kommer några millisekunder för sent för att spelupplevelsen ska haverera.
Lösningen är att så långt det går göra spelen mindre händelsedrivna, rent tekniskt. Det krävs med andra ord omdesign.
Ett problem vad gäller ljudhantering är att det inte går att spela upp flera ljud samtidigt med html-koden för ljudhantering. Lösningen på det problemet är att mixa ihop flera ljud i förväg.
Prestandamässigt finns det en del problem med grafiken. 2d-grafiken av typen Canvas som ingår i html5 fungerar dåligt i den inbyggda webbläsaren på Android. I stället används grafikfunktioner i mallstandarden css3 och tillägg från webbläsarplattformen Webkit. Css3 brukar ofta räknas in under html5-paraplyet, men är rent formellt en fristående standard.
Ytterligare bekymmer kommer sig av fragmentering. Det finns inte bara olikheter mellan IOS och Android, utan också mellan olika Androidversioner och olika Androidenheter.
Ett exempel på det senare är att grafikpositionering sköts på olika sätt på olika Androidenheter, till exempel genom att räkna pixlar rakt av eller pixlar per tum. Eftersom det finns skärmar med olika upplösning måste positioneringen hanteras. Lösningen är att ordna positionering i ett mellanlager som hanterar skillnaderna.
– Det här är extremt viktigt eftersom det är pengar inblandade. Det får till exempel inte bli så att saldoinformationen hamnar utanför den synliga skärmytan, säger Gustaf Setterblad, produktägare för mobilspelen på Net Entertainment.
Förutom grafik används html5-funktioner för kommunikation och lokal datalagring. Det senare för att lagra lokala inställningar.
Problemen går att lösa, men det krävs arbete. Net Entertainment tror att på sikt att html5 kan bli en intressant teknik även för vanliga datorer. Eftersom spelföretag ofta ligger långt fram tekniskt är det ett gott betyg.
Eftersom språket Actionscript som används i Flash i grund och botten är Javascript har det inte varit så svårt att få i gång programmerarna på Net Entertainment med html5, som till stor del handlar om just Javascript. De största skillnaderna mellan Flash på vanliga datorer och html5 på mobiler handlar om pekfunktioner, olika skärmstorlekar och skillnader i prestanda.