Mörkret sänkte sig på nytt över Kista. Microsoft och andra företag och förstås även privatpersoner stod utan ström. På Sun, som ligger på rätt sida gatan och har Sollentuna Energi som elleverantör, var läget däremot ljust, precis som förra gången.

Tunnelbanans blå linje stod stilla och enligt Ericssons presstjänst var det mörkt även i Rinkeby-Tenstaområdet.

Elbolagets eget fel
Enligt elbolaget Fortum, som köpt Birka Energi, har företaget försökt att installera ny utrustning vilket gjorde att säkringarna i elstationen i Hägerstalund löste ut. Ironiskt nog var det utrustning som skulle förhindra stora strömavbrott, som det i maj i år, som skulle installeras.

– Det ska förhoppningsvis gå snabbt att lösa. "En kort stund" är vad jag fått höra, säger Merril Boman, Pressansvarig på Fortum i Sverige.

Det gick också ganska fort. Strax före 13:00 kom strömmen tillbaka, till Kistaföretagens stora glädje.

Inte första gången
Företagen i Kista är hårt prövade när det gäller större strömavbrott. I mars förra året brann kablar i en tunnel med ett större avbrott som följd. Den 25 maj i år var det dags för en repris - brand i samma tunnel igen. De företag som kunde opererade då så gott de kunde på reservkraft men många, däribland Ericsson och Hewlett-Packard, skickade hem personalen.

Av Jesper Hultqvist och Mats Lövgren