Cisco tror att den mobila datatrafiken kommer att öka explosivt de närmaste fyra åren. I en rapport om utvecklingen 2011 till 2016 säger Cisco att antalet uppkopplade enheter 2016 är fler än antalet människor. FN uppskattar att det finns 7,3 miljarder människor på jorden om fyra år, medan Cisco i sin rapport säger att det finns 8 miljarder handhållna mobila enheter och nära 2 miljarder uppkopplade system som till exempel gps:er i bilar.

Förra året skickades 0,8 exabytes data i det mobila nätet per månad. Om fyra år, 2016, är trafiken uppe i 10,8 exabytes, hela 18 gånger mer. En exabyte är detsamma som en miljard gigabytes. Cisco säger att det främst är smarta mobiler och bärbara datorer som står för trafiken.

Cisco pekar på flera anledningar till den kraftiga ökningen. Den första anledningen är det ökade antalet uppkopplade enheter. En annan att det blir mer och mer strömmat innehåll på nätet.

Användarna kommer att se på mer video också. Uppkopplade enheter blir kraftfullare och kan konsumera och generera mer datatrafik. Uppkopplingshastigheten ökar också. Cisco uppskattar att hastigheten i mobila uppkopplingar kommer att öka nio gånger till 2016. Förra året var den genomsnittliga hastigheten i en smartphone 1 344 kilobit per sekund. Om fyra år tror Cisco att den genomsnittliga hastigheten är 5 244 kilobit per sekund.