Finns det inte tillräckligt många programmeringsspråk? Behövs det verkligen ett till?
– Om man resonerar så skulle aldrig Java ha skapats. Det finns många språk, men inget som riktigt passar oss, säger Andrey Breslav, chefsdesigner av språk på tjeckiska Jetbrains och skapare av Kotlin.
Språket Kotlin lanserades som ett öppet projekt på konferensen Jfokus i Stockholm tidigare i veckan. Upprinnelsen till språket är Jetbrains behov av ett smidigt språk för att vidareutveckla Javaverktyget IntelliJ Idea.
– Vi är missnöjda med prestanda, storlek på körbara program och att det är svårt att göra utvecklingsverktyg med de språk som finns, säger Andrey Breslav.
Lösningen på problemen blev att dra i gång Kotlinprojektet. Det är ett språk med statisk typning, alltså inte ett skriptspråk i stil med Javascript, PHP eller Ruby. Andrey Breslav liknar Kotlin vid nya språk som Xtend och Ceylon.
Vilka etablerade språk liknar Kotlin?
– Främst Scala, C# och Java, men även Groovy.
För närvarande finns det en prototyp och planen är att få ut en betaversion i år eller nästa år. För närvarande finns det två sätt att köra Kotlinprogram. Det primära sättet är att köra programmen på en virtuell Javamaskin, alltså att kompilera dem till bytekod, men det går även att kompilera till Javascript som körs på vanligt sätt. Det senare gör att det blir enkelt att skapa klientprogram som körs i webbläsare.
Har man funderat på att kompilera till maskinkod, som med C++?
– Det finns ett stort intresse för att kompilera till maskinkod, en extern deltagare i projektet har tittat på det. Det kan inte minst vara smart för att göra användargränssnitt, det är svårt att göra snygga sådana på Windows och Macen om man inte kompilerar till maskinkod. Men det har inte högsta prioritet just nu. Fokus just nu är att få feedback på prototypen.
Namnet Kotlin kommer från en ö utanför St Petersburg. Den berömda fätningen Kronstadt finns på ön. Andrey Breslav som är ryss är stationerad i St Petersburg.
Enligt Andrey Breslav funderar man på att byta ut namnet på språket, men det verkar inte vara en så bra idé med tanke på det genomslag som arbetsnamnet Kotlin har fått. Stalltipset är att namnet Kotlin blir kvar.