Vi ger oss. Det är bara CS som kallar Ipad och alla Ipaddödare för pekplattor. Om man får tro folkopinionen så heter det surfplatta. Eller padda.

Min första dator av liknande slag testade jag för nästan 20 år sedan. Då kallades det för penndator. Datorn hette Eo och hade operativsystemet Go [rättelse, se nedan]. Det hade förtjänat ett bättre öde.

Microsoft anade oråd, lanserade Windows for pen computing, konkurrerade ut Go och Eo och la därefter ner Windows for pen computing, vilket inte var någon förlust.

Flott på bildskärmen var det inte tal om för tjugo år sedan. Man skrev med en liten elektronisk pekpinne, inte med fingrarna. Flerfingermanövrar och svepningar var science fiction.

Microsoft återupplivade plattdatorn på 00-talet med sitt operativsystem Tablet PC. Microsoft försökte vara alla till lags. Ingen blev nöjd. Det gick att köra Tablet PC som penndator, och det gick att köra den med tangentbord. Flera datortillverkare gjorde tablettdatorer enligt Microsofts anvisningar, men försäljningen var måttlig. Förresten, hur översätter man Tablet PC?

Det blev totalitära Apple som fick fart på plattorna. Steve Jobs gjorde som han brukade. Han visste inte vad kunderna ville ha. Han bestämde vad de ville ha. Som Henry Ford sa: Ni kan få vilken färg ni vill, så länge det är svart.

Notera att det visas upp en ny Ipaddödare varje vecka, men jag har aldrig hört talas om en Tablet PC-dödare.

Apple försökte inte sälja Ipad som ett nytt sätt att köra kontorsprogram, utan riktade in sig på underhållning och sociala medier – en god idé.

Apple lät Ipad tappa pekpinnen (för annars gör användarna det), men skickade med en fiberduk som man kan ta bort fingeravtrycken med. Apple införde också de flerfingertricks som redan fanns på Iphone.

Små barn har nyligen setts svepa frenetiskt med fingrarna på bilder i glassiga magasin. Sådana som trycks på papper. Men det måste vara fel på elektroniken, för bilden flyttar sig inte.

Så vad ska det heta? Man kan roa sig med att kalla dem för paddor, men inte i alla stilarter. Läser man elektroniska böcker använder man kanske en läsplatta. Ett accepterat och bra ord. Så att Ipad och dess konkurrenter skulle heta något på platta var givet. Surfplatta var ett tidigt förslag, men på CS tyckte vi att det var för snävt. Man använder dem inte bara för att surfa.

(Kanske fel. Vad har man för glädje av en Ipad som inte är ansluten till internet.) Men alla plattor har pekskärm, så när förslaget pekplatta kom verkade det rätt. CS började skriva pekplatta. Nästan ingen gjorde som vi.

En sak som vi inte tänkte på var att många kallar den lilla styrplattan på bärbara datorer för pekplatta. Hellre styrplatta om jag får råda, men det får jag inte alltid.

Facit för nya it-ord är numera reklambroschyrerna från de stora elektronikkedjorna. De säljer surfplattor, inte pekplattor. Så bli inte förvånad om du får läsa om surfplattor i CS spalter. Pekplatta har blivit utröstat.

Rättelse: Operativsystemet till penndatorn Eo hette Penpoint. Det var företaget som utvecklade Penpoint som hette Go.