Normalt brukar det förlöpa två år mellan Apples lanseringar av Mac OS X men bara ett år efter Mac OS X 10.7 ”Lion” utlovas Mac OS X 10.8 ”Mountain Lion”.

Ett skäl till det är troligen att Apple anser att flera viktiga tekniker som kommit med de senaste versionerna av IOS även borde komma till nytta i företagets stationära och bärbara datorer. Det gäller exempelvis komponenter som integration med twitter, chatt och airplay mirroring, funktionen för att spegla innehållet på telefoner och surfplattor på en vanlig tv.

Mountain Lion blir dessutom den första versionen av Mac OS X som helt anpassats för molntjänsten Icloud varifrån användarna kan komma åt sina dokument från valfri enhet. Här ingår den nya funktionen Icloud Documents där ändringar som görs i ett dokument automatiskt överförs till alla enheter.

Ett skäl till att Mountain Lion nu blivit tillgänglig i en förhandsversion för utvecklare är att de redan nu under våren ska kunna börja anpassa sina program så de fungerar ihop med tjänster av detta slag.

Med Mountain Lion kommer även en ny funktion kallad gatekeeper, något som Apple kallar ”en banbrytande ny säkerhetsfunktion” medan andra anser att Apple inkräktar på den personliga friheten att få installera vad man vill på sin dator. Med gatekeeper påslaget går det nämligen bara att installera program från Mac App Store men givetvis går det att slå av denna funktion.

Bland övriga nyheter märks en uppgradering av meddelandetjänsten Ichat som nu byter namn till Messages och kan användas inte bara för chatt utan även delning av bilder och video mellan datorer och mobila enheter. Messages fungerar ihop med andra, liknande produkter som Jabber, Yahoo Messenger och Google Talk och finns redan nu i form av en betaversion som kan laddas ner från Apples hemsida.

Kopplingen mellan Mac OS och IOS märks även i de nya verktyg som Apple tillhandahåller för Mountain Lion. Dessa kan användas för att skapa spel och program som ska fungera både på datorer, surfplattor och telefoner.

Fakta

Alla medlemmar i Mac Developer Program kan nu hämta förhandsversionen av Mountain Lion, Mac OS X 10.8.
Här ingår hundratals nya api:er med stöd för Glkit, utvecklingsverktyg som först introducerades med IOS 5. Det nya programmeringsgränssnittet har förbättringar kring multi-touch, OpenGL och animationer i Cocoa-program.
Apple lovar att den färdiga produkten ska bli tillgänglig för alla andra någon gång innan sommaren är slut.