I dagarna släppte Apple en första beta av Mountain Lion, en ny version av operativsystemet Mac OS X. En av nyheterna handlar om säkerhet. Säkerhet, eller fullständig kontroll över varje Mac på planeten, beroende på perspektiv.

Gatekeeper fungerar ungefär så här: Varje gång ett program ska installeras kontrollerar datorn vem som ligger bakom det. Kommer det från Apples egen programbutik är det fritt fram. Givetvis, där har Apple full kontroll och behåller dessutom 30 procent av intäkterna. Med den vanliga inställningen går det också bra att installera program från betrodda utvecklare.

De som har registrerat sig hos Apple och godkänt ett avtal alltså. Dessa får ett certifikat som fungerar som biljett in på användarnas datorer. Men de kan också återkallas om programmet till exempel visar sig innehålla en trojan.

Visst – det ska sägas att det går att stänga av funktionen. Men hur många vanliga användare törs göra det, när systemet skriker ut en varning att det gör datorn mindre säker?

Alla som har tvingats städa en nerlusad dator kan se fördelen med en sådan rigid kontroll, men låt oss tala klarspråk om vilken riktning Apple försöker ta persondatorn i. Den ska vara mottagare av de program som Apple gillar, helst sålda via den egna butiken.

Taget till sin spets skulle det vända upp och ner på hela den modell som persondatorerna har följt sedan 1970-talet. Man behöver inte vara någon öppen källkod-fanatiker för att uppskatta den. Program som fungerar ska gå att köra, utan central kontroll.

Förebilden är givetvis Iphone och Ipad, där bara program som gått via App Store kan installeras. På vägen behåller Apple en del av intäkterna och får möjlighet att stoppa program de finner olämpliga. Nakna kroppar, satir och humor som bedöms som för grov har hittills plockats bort. Nu går Macen i samma riktning. Bara möjligheten att Gatekeeper kan användas för mer än att hålla direkt skadlig kod borta är anledning till oro.