Appar i smarttelefoner och surplattor har för länge sedan slutat handla om enbart spel och underhållning. Hela branschen förändras när företagen efterfrågar mobila nyttoprogram.

Ett av alla de utvecklingsbolag som påverkats mycket av apptrenden är Sogeti vars mobilexpert Andreas Sjöström säger att man får allt fler uppdrag kring utveckling av appar för inredning, banktjänster, taxibeställning, försäljning, bokning av biljetter och marknadsföring.

Tillsammans med ett antal kolleger har han skrivit boken The App Effect där man speglar det som man kallar ”appberoendet i efter-pc-eran”. Här redovisas siffror från det svenska analytikerföretaget Berg Insight som förutspår att 98 miljarder appar kommer att laddas ner fram till 2015.

– Appifieringstrenden driver fokus på användbarhet och användargränssnitt mer än någon annan trend tidigare, säger Andreas Sjöström.

Peter Wissinger, chef för mobil kommunikation på Microsoft, tror att hans företag blir en av vinnarna i ett läge där appar blir allt viktiga som affärsverktyg. Han säger att många företag börjat tänka till och gärna ser att datatrafiken används till mer än att spela Angry Birds.

– Till skillnad från övriga plattform är en försvarlig del av Windowsapparna nyttoprogram. I dagsläget är vi uppe i 70 000 appar varav ett tusental utvecklats av svenskar. Fördelen för våra utvecklare är att appar kan utvecklas precis som alla andra program. Redan nu har vi en lång rad av företagsappar som kan användas för inspektörer av fastigheter, säljstöd, tidsrapportering och kommunikation med företagschatt.

På analysföretaget Gartner säger Leif-Olof Wallin att många företag inledningsvis närmast i panik bestämt att de måste synas i Appstore eller Marketplace, mest av marknadsföringsskäl. Nästa steg i utvecklingen blir ett mer målinriktat arbete där apparna utvecklas till viktiga verktyg.

– Det vi nu ser framför oss är att både användare och organisationer tittar på att skikta och använda flera leveranssätt. Långsiktigt går det sakta men säkert mot html5 som målarkitektur. Redan nu är det väldigt populärt med hybrider, ett tunt appskal och sedan innehållet i html5.

Mattias Rosberg, utvecklare på Jayway, säger att apptrenden inneburit stora förändringar i takt med att flera företag införskaffat smarta telefoner och surfplattor till sina anställda.

– Ett exempel är appar för informationsinsamling där användaren kan dokumentera ett utfört arbete genom att ta bilder, filma och fylla i information i appen och sedan skicka detta till en server. Från att endast ha varit något för kontoret så är apparna på väg ut till betydligt bredare yrkesgrupper.

Fakta

I dagsläget finns det cirka en miljon mobila program, så kallade appar, att ladda ner till telefoner och pekplattor.En stor del av dessa är enkla spel och tilläggsfunktioner av typen ficklampa, röstinspelning och liknande men under senare tid har de flesta leverantörer av affärsystem kommit till skott med mer seriösa produkter.