Amerikanska riskkapitalbolaget Vista.Equity Partners har lagt ett bud på brittiska Misys, värt 1,2 miljarder pund, motsvarande cirka 12,6 miljarder kronor. Budet läggs efter att Misys gått med på att slås ihop med det schweiziska programföretaget Temenos.

Enligt Financial Times ligger budet från Vista 16 procent över Misys aktiekurs från i fredags. Budet ligger även klart under ett tidigare bud på Misys från i somras, från Fidelity National Information Services, som var värt 1,4 miljarder dollar. Det budet avslogs av Misys aktieägare.

Källor uppger till Financial Times att Misys aktieägare kan komma att föredra ett bud från Vista framför att gå ihop med Temenos. Detta eftersom en del av aktieägarna anser att synergierna med ett samgående med Temenos har varit för otydliga. Den affären uppges vara värd 2 miljarder dollar.

Däremot finns tydliga synergier med att gå ihop med Vista. Nyligen köpte Vista programföretaget Kondor, som är inriktat på bland annat riskhanteringssystem, från Thomson Reuters. Kondor skulle kunna slås ihop med Misys och därmed kunna ta kontroll över stora delar av marknaden för mjukvara som används på de globala kapitalmarknaderna.

Nyligen meddelade Misys vd Mike Lawrie att han avgår och istället blir vd för konsultjätten CSC. Vid den tidigare planerade fusionen med Misys hade Guy DuBois, som i dag är vd för Temenos, tillträtt som vd för den nya koncernen.