Flera EU-länder har meddelat att de vägrar att godkänna upphovsrättsavtalet Acta och proteststormarna har gått höga i flera länder. Nu tar EU-kommissionen åt sig av kritiken och låter EU-domstolen granska avtalet.

Granskningen gäller bland annat om avtalet går att förena med reglerna om yttrandefrihet och dataskydd. I väntan på ett utlåtande från domstolen skjuter EU-kommissionen upp beslutet om ett införande, som innebär att avtalet blir bindande.

Kritiken gäller bland annat att avtalet har ansetts bryta mot medborgarnas integritet. I ett utalande säger EUs handelskomissionär Karel De Gucht att ryktena är så många om Acta-avtalet att det är nödvändigt att granska om inte avtalet bryter mot EUs grundläggande värderingar.

Granskningen är förvånande eftersom den sker så sent i processen. Redan har avtalet erkänts av ett antal länders regeringar. Dessutom har det fått grönt ljus i EU-parlamentet, och ska åter debatteras där i juni. Ändå har vissa länder, däribland Rumänien, uppgivit att de inte avser att godkänna avtalet för egen del.