Den genomsnittliga överbelastningsattacken som stoppades av Kasperskys verktyg under andra halvan av 2011 var på 110 megabit per sekund. Det är en en ökning med 57 procent jämfört med tidigare, konstaterar företaget.

Kaspersky Lab har sammanställt statistiken från sin övervakning av botnät och sitt skyddsverktyg mot överbelastningsattacker, vid namn Ddos prevention. Bolaget konstaterar att botnäten blivit generellt större än tidigare och därmed kraftfullare.

Men ju större näten blir ju mer uppmärksamhet drar de till sig. Kaspersky tror därför inte att särskilt många riktigt stora botnät kommer att skapas under 2012. Snarare väljer angripare att använda mindre botnät, som ändå är kapabla att ta ner en genomsnittlig webbsajt.

Rapporten går igenom några av attackerna som skedde under andra halvan av 2011. Till exempel utsattes Hong Kong-börsen för en överbelastningsattack. Resultatet blev att handeln med sju företag fick avbrytas och en av undersidorna låg nere under 2 dagar.

I rapporten från första halvan av 2011 förutspådde Kaspersky att antalet attacker i protest mot regeringsbeslut skulle öka och det visade sig vara rätt. Till exempel så fortsatte nätverket Anonymous att skapa rubriker under andra halvan av 2011.

Under Occupy Wall Street-protesterna anordnades en attack mot Oaklandpolisens hemsida och konfidentiell data publicerades. Myndigheter i El Salvador fick också utstå attacker från nätverket. Enligt Anonymous var anledningen att myndigheterna bröt mot mänskliga rättigheter i landet.

Flera politiska överbelastningsattacker registrerades även i samband med valrörelsen i Ryssland i december.

Kaspersky har även noterat två större attacker mot reseföretag. Den första inträffade i samband med sommarsemestern. Den andra vågen kom lagom till jul och nyår. Kasperskys slutsats är att attackerna utfördes i konkurrenssyfte, för att ställa till problem för motståndaren.

Just en resesajt var även måltavla för den längsta registerade attacken under andra halvan av 2011. Överbelastningsförsöket varade i 80 dagar, 19 timmar,13 minuter och 5 sekunder. Mycket längre än en genomsnittlig attack, som varar i 9 timmar och 29 minuter.

Sammanlagt användes datorer utspridda i 201 länder för att genomföra de attacker som Kaspersky registrerat. Dock kommer hela 90 procent av attackerna från 23 länder. Ryssland, Ukraina, Thailand, Malaysia, Mexiko, Indien och Pakistan toppar listan.

Första halvan av 2011 kom flest attacker från USA, Indonesien och Polen.

Shoppingsajter drabbades oftast av attacker, närmare bestämt 25 procent av dem. E-handelssajter och spelsidor, bland annat servrar för multiplayerspelen Lineage 2 och Minecraft, tog andra och tredjeplatsen.

Fakta

Geografisk spridning av attackerna:
Ryssland 16%
Ukraina 12%
Thailand 7%
Malaysia 6%
Mexiko 4%
Mexiko 4%
Indien 4 %
Pakistan 4%
Vitryssland 3%
USA 3%
Brasilien 3%
Kazakstan 2%
Filippinerna 2%
Kina 2%
Bulgarien 2%
Irland 2%
Peru 2%
Indonesien 2%
Vietnam 2%
Serbien 2%
Turkiet 2%
Argentina 2%
Romänien 2%
Andra länder 2%

Typ av sajter som drabbas:
Onlineshopping 25%
Börssajter 20%
Spelsajter 15%
Banker 15%
Andra affärsrelaterade sajter 8%
Bloggar och forum 6%
Sidor med vuxet innehåll 3%
Media 2%
Regeringssajter 2%
Andra 4%

Källa: Kaspersky Lab