Ett storgräl har brutit ut mellan Google på ena sidan, och Apple och Microsoft på andra. Bråket handlar om att Google anklagas för att bryta mot inställningar i Apples Safari och Microsofts Internet Explorer som ska förhindra att användares surfvanor kartläggs. Google påstås gå förbi inställningarna för att kunna rikta sin reklam med större precision.

Efter anklagelserna slår nu Google tillbaka och säger att Microsofts säkerhetsinställningar i Internet Explorer är förlegade. Både Internet Explorer och Safari är förinställda för att blockera tredjepartskakor, så kallade cookies. Microsofts Internet Explorer tillåter dock tredjepartskakor om sajten presenterar en policy, kallad p3p, som beskriver hur sajten kommer att använda dem. Enligt Microsoft lurar Google webbläsaren att tro att en sådan policy har visats upp.

– Vi har upptäckt att Google går förbi P3P-säkerhetsinställningarna i Internet Explorer. Resultatet är liknande det som Google gör i Safari, skriver Dean Hachamovitch, Microsofts chef för Internet Explorer, i ett blogginlägg.

Googles chef för policy och kommunikation, Rachel Whetstone, har nu svarat på kritiken i ett mejl. Moderna webbfunktioner, som Facebooks gilla-knapp, skulle sluta att fungera om alla följde Micrsofts policy.

Google har, tillsammans med till exempel Facebook, varit öppet kritiskt mot p3p, som inte stöds av någon stor webbläsare mer än Internet Explorer. Rachel Whetsone refererade också till ett uttalande från Facebook där de sa att P3P-standarden är förlegad och att den inte kan användas med dagens tekniker. World wide web consortium, som tog fram standarden, slutade att arbeta med den för flera år sedan.

Fakta

Tredjepartskakor är sådana som kommer från en annan domän än den i adressraden i webbläsaren och kan användas till exempel för att kartlägga internetanvändande och på så sätt rikta reklam.