The Document Foundation, som har hand om utvecklingen av Libreoffice, har fått sin första stora kommersiella medlem. I ett blogginlägg meddelar processortillverkaren Intel att de har gått med i The document Foundations rådgivande styrelse (advisory board) samtidigt som de börjar distribuera det fria officepaketet i sin egen app-butik, AppUpp store.

"Vi är mycket nöjda med att kunna lägga till Intel till gruppen som stöder utvecklingen av Libreoffice" skriver Florian Effenberger, en av rådgivningsstyrelsens medlemmar, i ett pressmeddelande.

Enligt Dawn Foster, Intels ansvarige för öppen källkod, har Intel under en tid jobbat med kodbasen i Libreoffice för att optimera den till företagets processorer. Då var det även naturligt att börja distribuera kontorssviten via den egna app-butiken.

Intels beslut att stödja utvecklingen av Libreoffice lär svida för en av företagets före detta partners, Microsoft. Under inledningen av pc-eran hade de två giganterna ett tätt samarbete för att ta ett starkt grepp om pc-marknaden. Samarbetet, som även brukar kallas Wintel, har dock luckrats upp i takt med att pc-försäljningen fått konkurrens av flera olika typer av enheter, som mobiltelefoner och surfplattor.

Att Intel nu aktivt och öppet ger sitt stöd åt en konkurrent till ett av Microsofts stora flaggskep, kontorssviten Office, är ännu ett tecken på att de tidigare partnerna glider allt längre i från varandra.