Se de nya lurarna genom att klicka på pilen till höger.

Samsung:
Projektormobil och plattor

Samsung hade redan på förhand flaggat för att man inte lanserar supermobilen Galaxy S3 – uppföljaren till storsäljaren Galaxy S2 – på Mobile World Congress. Bolagets nya monstermobil med fyrkärnig processor ska istället visas upp senare i vår.
För att ändå hålla mässbesökarna på gott humör visade Samsung istället upp Galaxy Beam, en mobil med inbyggd projektor. Samsung visade upp projektorkonceptet på Mobile World redan för två år sedan, men nu är det fråga en lanseringsfärdig mobil. Galaxy Beam sägs kunna projicera bilder på upp till 50 tum med en 15 lumen stark projektorlampa.

Men Gartners högste mobilanalytiker Carolina Milanesi lät sig inte imponeras av projektormobilen. Den kommer inte väcka förtjusning hos särskilt många, trodde hon. Galaxy Beam är bara ett ännu ett exempel på hur svårt det har blivit för mobiltillverkarna att konkurrera med enbart hårdvarufunktioner, enligt Carolina Milanesi.
Samsungs andra nyhet, surfplattan Galaxy Tab 2 10,1, har högre skärmupplösning än den mindre Galaxy Tab 2 7.0-plattan som visades upp för några veckor sedan.

Den nya plattan har en tvåkärnig processor och den senaste Andriodversionen Ice Cream Sandwich under huven. En surfplatta med stöd för Wacoms penna S-Pen visades också upp, Galaxy Note 10,1. Plattan får nyaste Androidversionen och Adobes Photoshop touch finns förinstallerat.

Huawei:
Fyrkärnig 4g-mobil

Kinesiska Huawei har senaste året klättrat upp till femte plats på topplistan över världens största mobilleverantörer. Nu är varvar företaget upp motorerna för klättra ytterligare några snäpp i rankningen. Målet är att sälja 60 miljoner smartmobiler innan årets slut.

Det kinesiska var först ut på söndagen med att dra täckelset av sina smartmobilnyheter. I centrum för lanseringen stod den mobilen Ascend D Quad med fyrkärnig processor, sextonkärnig grafikprocessor, 4,5 tums skärm, åtta megapixelkamera och Android Ice Cream Sandwich. Hårdvarumässigt, en riktigt vass high end-mobil med andra ord. En 4g-version av Ascend D Quad utlovas före årsskiftet.

Gartners högste mobilanalytiker Carolina Milanesi var även här ute och delade ut snabbetyg i flygande fläng. Fantastiska prestanda, men Huawei måste ändå putsa mer på varumärket för att platsa i finrummet med leverantörer som Samsung och Apple, löd omdömet.

Och även Huawei satsar på en surfplatta med 10,1 tumsskärm i Barcelona, alltså något större Apples Ipad.

Sony:
Två nya Xperia

På sin första mobillansering utan Ericsson drog Sony Mobile Communications vd Bert Nordberg fram två nya mobiler ur rockärmen: Xperia U och Xperia P. P-modellen med extra ljusstark 4 tums skärm, tvåkärnig 1 GHz-processor, 8 megapixelkamera och hdmi-anslutning till tv:n. Den ganska snarlika U-modellen är något mindre men har samma designspråk med en snygg transparent bård som lyser upp mobilen när den används. Både mobilerna levereras med Andriod 2.3. Sony utlovar uppgradering till Ice Cream Sandwich under våren.
Bert Nordberg deklarerade också att Sonys 4g-mobil Xperia Ion som hittills bara sålts i USA nu kommer även till Europa.
Till skillnad från exempelvis Huawei hastar Sony-folket under lanseringen snabbt förbi de tekniska specifikationerna i de nya Xperia-modellerna. Istället lägger de nästan allt fokus på den långtgående integrationen med Sonya musik- och filmtjänster.
Francisco Jeronimo, europiesk analyschef för mobiler på IDC, tycker att det är en nackdel att de nya Xperia-mobilerna är så pass lika varandra.
– Men jag tycker trots allt Sony gör ett bra jobb med att integrera Xperiamobilerna med Sonys innehållstjänster, säger han.

HTC:
Ny serie flaggskeppsmobiler

HTC lanserade en hel ny serie av flaggskeppsmobiler kallad HTC One. HTC-chefen Peter Chou presenterade tre modeller i One-serien. Värstingmodellen HTC One X är en 4g-mobil med 4,7 tums skärm och fyrkärnig processor. Trots detta uppehöll sig HTC mycket kring enkelheteten att använda One-mobilernas funktioner. Peter Chou pratade exempelvis i gott och väl tio minuter om kamerorna i HTC One-serien som beskrevs snabba, lättanvända försedda med extra ljusstarka objektiv.
Enligt HTC kommer 144 mobiloperatörer att lansera HTC One-mobilerna med början under april.