Nokia och Voddler blir samarbetspartner i Europa. Voddlers filmtjänst kommer finnas som underhållningspartner i Lumia smartphones. En särskilt app släpps också. Det här presenterade företagen på Mobile world congress i Barcelona under måndagen.

– Med Voddler som samarbetspartner kan vi påskynda en utveckling där filmbolag lättare når sina kunder och där tittare enkelt kan avnjuta bra film, oavsett var de är. Voddler är branschledande inom strömmad film och genom att kombinera detta med Nokias enastående plattformar skapar vi tidigare aldrig skådade upplevelser för kunden, sa Bryan Biniak, chef för partner och applikationsutveckling hos Nokia.

Den särskilda appen erbjuder ett nytt koncept, Voddler Lumia movie night. Vänner kan blanda fysiskt och virtuellt tittande genom att planera gemensamma filmkvällar. Mobilen är inte bara en filmskärm utan används för att schemalägga, bjuda in och diskutera.

– Med vår nya Nokia Lumia-app har filmtittande blivit en delad upplevelse även på din mobil. Vi kombinerar mobilens inbyggda kommunikationsstyrka med onlinefilms flexibilitet att låta dig och dina vänner bestämma själva var och när ni vill se en bra film, sa Marcus Bäcklund, Voddlers vd.

Appen lanseras först på Voddlers nuvarande marknader Sverige, Norge, Danmark, Finland och Spanien under april. Efter det kommer Voddler och Nokia att introducera sitt samarbete och appen i alla stora europeiska marknader.

Förra året investerade Nokia drygt 50 miljoner kronor i Voddler genom sitt riskkapitalbolag Nokia growth partner.