I samband med Googles kvartalsrapport i januari meddelade företagets vd, Larry Page, att det sociala nätverket Google+ har lyckats locka 90 miljoner användare sedan tjänsten öppnade i juni förra året.

Enligt Wall Street Journal verkar det emellertid inte som om användarna är speciellt aktiva på Google+ och kallar tjänsten för en ”virtuell spökstad”. Tidningen baserar sitt uttalande på ny undersökning utförd av Analysföretaget Comscore som jämfört användarnas aktivitet på Google+ och Facebook.

Comscores undersökning som utfördes mellan september och januari visar att användare på Google+ spenderar i snitt tre minuter på webbplatsen varje månad. På Facebook spenderar varje användare i snitt mellan sex och sju timmar varje månad.

Wall Street Journal hävdar att Google har svårt att skapa en tjänst som erbjuder något unikt jämfört med Facebook.

– Ingen är intresserad av ett nytt socialt nätverk just nu. Google har heller inte lyckats kommunicera vad värdet är på Google+, säger Brian Solis på analysföretaget Altimeter Group till Wall Street Journal.

En taleskvinna för Google uppger till Wall Street Journal att siffrorna från Comscores undersökning är dramatiskt mycket lägre än Googles interna siffror. Hon vill dock inte avslöja några detaljer kring användandet på Google+.

Flera företag som skapat en närvaro på Google+ håller inte med om Googles uttalande. Zynga som ligger bakom bland annat Farmville och Cityville har enligt mätföretaget Appdata 46,8 miljoner aktiva spelare i månaden på Cityville för Facebook. Zynga vill inte uppge några siffror, men antalet spelare på Google+ har varit lågt.

– Google+ en trevlig plattform, men tillväxten bland användarna har varit långsam hittills, säger Zyngas vd, John Schappert, till Wall Street Journal.

Intel uppger att företaget fått 360 000 följeslagare på Google+ sedan starten, men uppger även till Wall Street Journal att aktiviteten inte har varit så stor som företaget hoppats på. På Facebook har Intel över nio miljoner följeslagare.

Facebook har inte kommenterat undersökningen.