Microsoft visar nu officiellt upp Arm-processorförsedda surfplattor med Windows 8. Några exempel på det fick publiken på onsdagen vid en produktdemonstration under pågående MWC i Barcelona.

Det handlar fortfarande om referensmodeller som utvalda utvecklare nu kommer att få lägga rabarber på. Bland annat visades en surfplatta med 10 tumsskärm från Toshiba upp. Microsoft samarbetar med Nvidia, Texas Instruments och Qualcomm vid utvecklingen av Windows för Arm och exempelvis Toshiba-plattan var försedd med den fyrkärniga processorn Nvidia Tegra 3. De övriga produkterna var Arm-baserade och från just Texas Instruments och Qualcomm medan en fjärde referensmodell byggde på Intels Clovertrail x86-processor.

Samtliga fyra referensmodeller var begåvade med en function kallad “connected standby” vilket ska innebära snabb uppstart. Liksom smarttelefoner kan de uppdatera appar i nersläckt läge.

- De är i synk hela tiden. Du kan starta din surfplatta och ha e-posten mottagen. De här surfplattornas Windows är samma som det i en skrivbords- eller bärbar dator, sa Steven Sinofsky, utvecklingschef för Windows på Microsoft.

Under demonstrationen visade Sinofsky också hur pekskärmsenheter av olika typer fungerar med mus och tangentbord.

När det kommer till företag med intresse av Windows 8 för Arm tycks det finnas anledning att skynda långsamt. Medan egenskaper som till exempel låg energiförbrukning gör lösningen intressant saknas i mångt och mycket stöd för administration och bakåtkompatibilitet för äldre program, skriver IDG News med hänvisning till Microsoft-dokumentet Windows 8 Consumer Preview Product Guide for Business. Dokumentet framhåller främst fördelar med att uppgradera från Windows XP till Windows 8. Men det framgår också av dokumentet att Arm-baserade produkter inte går att underhålla med nuvarande administrationslösningar för Windows. Det ska däremot fungera med surfplattor som inte är Arm-baserade.