En hård strid har blossat upp mellan domännamnsorganisationen Icann och EU-myndigheten European Banking Authority, EBA. Konflikten gäller Icanns nya förslag till ett nytt system för domännamn, riktat mot bank- och finanssektorn.

I juni godkände Icann förslaget om att driva igenom de nya toppdomänerna .bank och .fin. De ska kunna användas av finansföretag, banker och de som agerar mellanhänder mellan finansiella aktörer.

EBA kritiserar nu toppdomänerna som de menar ökar risk för bedrägerier, exempelvis i form av nätfiske. Enligt EBA bör planerna på nya toppdomäner stoppas, eftersom det har lett till "mängder av
orosmoment". Bland annat varnar EBA för att toppdomämnerna öppnar för "missbruk från skrupelfria individer".

Icann föreslår att riskerna ska kunna hanteras genom en att en separat organisation skapas som ska sköta registrering och kontroll av domännmamn, samt att använda sig av olika tekniska lösningar för att säkerställa säkerheten. Men det får inte EBA att backa.

– Risken att kunderna får en ogrundad tillit till vad de tror är ett juridiskt godkännande av företag som finns registrerade under sådana domäner är enorm. Och risken för nya typer av bedrägerier och nätfiske är enorm, uppger företrädare för EBA i ett uttalande.

Icann kan trots kritiken från EBA driva igenom de nya toppdomänerna om organisationen vill. Tidigare har den drivit igenom ett domännamnssystem för porrindustrin, med toppdomänen .xxx, trots kritiken från bland annat porrföretagen själva.

Fakta

Enligt ett skarpt uttalande från EBA finns det stor risk för att det uppstår förvirring om vilka domäner som drivs av "sanna" finansiella institutioner och juridiskt reglerade organiasationer. Det kan leda till att etablerade banker tvingas lägga ned stora summor för att skydda sig mot bedrägerier och missbruk.