(CS/Barcelona) Om du efter sommaren bestämmer dig för att köpa en ny smartmobil i toppsegmentet kommer den sannolikt att ha 4g, lite större skärm, en fyrkärnig processor och – ännu troligare – en sofistikerad mobilkamera med topprestanda.

Det står klart efter alla mobillanseringar under Mobile World Congress. Tidigare var det leverantörer som Samsung och Nokia som tillsammans med Apple och Sony drivit mobilutvecklingen och visat upp de vassaste toppmobilerna.

I år är det i stället tillverkare som Huawei, HTC och viss mån LG och ZTE som sticker ut. De är nu med och sätter standarden för hur nästa våg av avancerade smartmobiler ska se ut.

Huawei räknar med att nu i år sälja 60 miljoner smartmobiler, en tredubbling från i fjol. ZTE räknar med en 40-procentig tillväxttakt i sin mobilförsäljning i år.

På mobilkamerafronten slog Nokia knock på alla konkurenter med sin Symbianbaserade mobil Pureview med 41-megapixelkamera. En självklar gissning är att monsterkameramobilen snart dyker upp även i en Windowsvariant.

Den våg av surfplattor som många trodde skulle komma uteblev till stor del på mässan. Samsung lanserade ett par nya modeller, medan den lansering av Nokias surfplatta med Windows 8 som många väntat sig inte blev av.

Fakta

Mobile World Congress är mobilbranschens största mässa som under fyra dagar lockar omkring 60 000 besökare från hela världen att komma till Barcelona i Spanien. Ungefär 1 400 utställare finns på plats. Tidigare hölls mässan i Cannes i Frankrike och kallades för 3GSM World.