Mobilbetalningar
Vodafone/Visa-pakten viktigt steg

En lång rad initiativ och massor av nya aktörer och betallösningar presenterades i mässmontrarna.

Det största enskilda initiativet i riktning mot ett genombrott för mobilbetalningar var den samarbetspakt som Vodafone och betalkortsföretaget Visa presenterade. Deras mobilbetaltjänst rullas ut brett redan i år i flera stora länder där Vodafone har mobilnät.

Flera viktiga pusselbitar faller nu på plats för betalsystem i mobilen. En stor mängd av de kommande smartmobiler som visades upp på mässan har exempelvis stöd för nfc-kommunikation. Även stora aktörer som Ericsson satsar stort på mobilbetalningar.

Å andra sidan: det stora antalet aktörer och betalsystem på mässan förstärkte bilden av fragmentering och oklarhet kring vilka mobilbetallösningar som i slutändan sätter standarden.

Mobildataexplosionen
Operatörerna vill bort från flatrate

Mängden data som susar fram i mobilnäten fortsätter att öka explosionsartat. Operatörerna gnuggar händerna av förtjusning. Men i takt med att mobildatavågen växer till tsunaminivå oroas operatörerna över att de inte ska få tillräckligt mycket betalt för de växande datamängderna. Det märktes tydligt i de många utspel från operatörshåll som gjordes under mässan. Den stora frågan är hur de ska betalt för data i framtiden. Teliasoneras vd Lars Nyberg slår fast att dagens flatrateavgifter inte fungerar och riskerar att urholka telejättens intäktsströmmar.

Sanningen är att det blir svårt för både Teliasonera och andra mobiloperatörer att skrota flatrateavgifterna. Varje gång en operatör försöker får konkurrenterna en enorm marknadsfördel och ett starkt incitament att behålla avgifterna.

Noterbart är också att Teliasonera för knappt tio år sedan misslyckades med att avskaffa flatrateavgifter för adsl-bredband med exakt samma argument som används för mobildata i dag.

Utlandsroaming
Tunga utspel mot EU-regleringar

EUs kommande prisregleringar av operatörernas höga utlandsroamingavgifter på mobildata orsakar upprörda känslor bland operatörerna. Vodafones vd Vittorio Colao går till våldsamt angrepp mot regleringsplanerna. Han pekar ut EU-kommissionen som ett hot mot den framtida investeringsviljan i mobilbranschen och ansåg att regleringarna skapat en känsla av osäkerhet och oförutsägbarhet på marknaden.