(CS/Barcelona) Finessen med mobilkameraprogrammet Remove är att det blixtsnabbt tar bort allt som rör sig i bilden när man tar kort med mobilkameran.

Om man exempelvis plåtar en kompis på ett torg fullt med framrusande människor tar Scalados program först ett antal exponeringar i snabb följd. Sedan jämför programmet fotona och ”tvättar bort” alla rörliga objekt ur bilden. Kvar på fotot blir bara den stillastående kompisen på ett tomt torg.

– Perfekt att använda om man exempelvis vill plåta en kompis framför Eiffeltornet där det alltid rör sig mycket folk, säger Magnus Gerward på Scalado.

Enligt företagets marknadschef Fadi Abbas har Scalado i dag har färdiga avtal som gör att Remove kommer att finnas i kommande kameramobiler från i princip samtliga stora mobilleverantörer. Han räknar med att de första dyker upp ungefär vid årsskiftet.

Fakta

Grunden i Remove och flera andra bildprogram från Scalado är den egna jpg-tekniken Random Acess. Den gör att programmen kan bearbeta och hantera de ofta ganska stora bildfilerna blixtsnabbt.

Företaget har sammanlagt ett femtiotal egna patent inom bildhanteringsområdet.