Intresset var stort för att ladda ned Windows 8 under de första timmarna efter att förhandstitten släpptes.

Enligt Microsoft gjordes en miljon nedladdningar första dygnet som Windows 8 Consumer Preview fanns tillgängligt.

– En dag senare ... en miljon nedladdningar av förhandstitten för konsumenter, uppger Microsoft i ett meddelande från sitt Twitter-konto för Windows 8.

Tempot är därmed högre än i september, då utvecklarversionen släpptes. I december uppgav Microsoft att fler än 3 miljoner nedladdningar hade gjorts under de första sju och en halv veckorna. Ifall Consumer Preview håller samma takt, så kommer gränsen 3 miljoner att sprängas innan helgen är slut.

Microsoft släppte aldrig några siffror över nedladdningarna av betaversionen av Windows 7, så det går inte att göra några sådana jämförelser. Men uppskattningsvis så skedde över 2,5 miljoner nedladdningar när det släpptes. Det berodde på att Microsoft hade satt ett tak på just 2,5 miljoner, som senare togs bort. Microsoft har inte aviserat när Windows 8 ska släppas i färdig version, men enligt analytiker sker det sent under hösten.

Microsofts produktchef för Windows, Steven Sinofsky, att utvecklingen av Windows 8 i stort liknar den för Windows 7, med en nästan färdig version, "Release Candidate" som nästa mål, följt av versionen till pc-tillverkarna "Release to Manufacturing".

Att en miljon nedladdningar har skett behöver inte betyda att så många installationer har skett, eftersom många användare tros göra flera nedladdningar som inte resulterar i någon installation.

IDG News