Anställda kanske använder helt olika av Googles tjänster privat och på jobbet, men med det nya användaravtalet samlar Google in data från alla tjänster till samma ställe. Det här kan betyda risker för både företagen och deras anställda, menar analytikern David Bradshaw på IDC i London. Han säger att det inte längre är någon jättetydlig skillnad mellan vad vi gör på nätet på arbetet och hemma privat.

Ur företagens perspektiv kan det här användaravtalet betyda att deras rykten står på spel.

– Anställdas nätaktiviteter - som kan vara helt lagliga, men som kan vara stötande eller irriterande för potentiella kunder - kommer lätt att kunna spåras tillbaka till deras arbetsgivare, säger David Bradshaw till Computer Sweden.

Men det nya avtalet handlar också om grundläggande informationssäkerhet. Gratis webbtjänster som sökmotorer och sociala medier är bara gratis eftersom leverantören hoppas kunna tjäna pengar på all data som genereras. Den data du lämnar efter dig privat är säkert helt annorlunda mot den du lämnar efter dig på jobbet.

– För en del organisationer och företag är linjen mellan det personliga och det professionella medvetet suddig, men för de flesta är det nu dags att börja separera dessa två världar igen.

För att göra det behövs alltså två konton hos Google, ett för privat bruk och ett för jobbet.

Också för den anställde kan det nya avtalet få oanade konsekvenser.
– Tänk dig att du söker ett nytt jobb hos en konkurrent till ditt nuvarande jobb och får massa annonser från konkurrentföretaget när du använder Google på jobbet? Eller att dina privata blogginlägg börjar påverka dina sökresultat?, säger David Bradshaw.

Googles nya användaravtal började gälla den 1 mars. EU utreder huruvida det nya avtalet följer europeisk lagstiftning.