I lördags anordnades programmeringstävlingen KTH Challenge för andra gången. CS var på plats och bevittnade tävlingen där den 18-årige gymnasieeleven Simon Lindholm drog det längsta strået. Tävlingen är öppen för universitetsstudenter och gymnasieelever.

Deltagarna ska klara åtta uppgifter under tävlingens fyra timmar. Uppgifterna är programmeringsproblem som ska lösas med antingen Java eller C++. Den som har flest korrekta lösningar på kortast tid vinner tävlingen och förstapriset, en Ipad. Årets vinnare var helt ensam om att klara alla uppgifterna, och han gjorde det på tre timar och 32 minuter.

– Det var inte helt oväntat, säger vinnaren Simon Lindholm om sin förstaplats.

Simon vann nämligen även förra årets KTH Challenge, trots att många äldre studenter med lång erfarenhet medverkade i tävlingen. Simon vann, apropå det, också gymnasietävlingen IOI när han gick i åttan. Nu när han går på gymnasiet läser han programmeringskurser.

– Men jag lär mig inte så mycket programmering där, säger han.
Det är andra året som tävlingen arrangeras och dess popularitet har ökat betydligt.

– Förra året kom det 42 stycken till tävlingen, i år är de mellan 60 och 70, säger organisatören Lukáš Poláček, doktorand vid KTH.
Tävlingen anordnas för att det inte finns någon stor programmeringstävling i Sverige under våren. Dessutom är höstens programmerings-SM en tävling som utförs i lag om tre, medan KTH Challenge är en individuell tävling. Men tävlingen är också ett sätt att öka intresset hos ungdomar för att träna programmering.

– Huvudorsaken till att vi har den här tävlingen är att involvera fler personer, säger Lukáš Poláček.

Sponsorerna Google och Itello håller små föreläsningar innan vinnarna utses och lösningarna på problemen presenteras. Under tiden äter somliga av lunchen de bjudits på under tävlingen. Pizza och sallad – ett mycket populärt inslag i tävlingen.

– Jag tror att en av anledningarna till att vissa kommer hit är gratismaten, säger Lukáš Poláček.