Stora mängder mejl cirkulerar som ser ut att komma från Visa eller Mastercard och vill att du ska verifiera din säkerhetskod. Mejlet är dåligt översatt från engelska, flera av mejlen som CS har sett har varit på norska. I mejlen finns en länk som hänvisar dig till en hackad sida där du får fylla i din kortinformation och säkerhetskod, verified by Visa eller Mastercard securecode. Om du inte gör detta inom en viss tidsram säger mejlet att ditt konto kommer att raderas.

Ofta skickas mejlen ut från kapade legitima konton, det vill säga från vanliga e-postkonton där man lurat till sig inloggningsuppgifter.

Stay secure har gjort uppskattningar av hur många sådana här mejl som går ut till svenska mottagare. Företaget har ungefär 350 000 användare i Sverige och säger att deras mätningar visar på att det skickas nära tio miljoner mejl med denna typ av phishing, eller nätfiske, mot svenska företag och offentliga verksamheter varje dag.

Det är svårt att skydda sig mot denna typ av mejl eftersom de skickas ut från legitima konton och för att länkningarna hela tiden ändras. Men som användare ska du vara uppmärksam på avsändarens e-postadress och vart länkarna i mejlen leder. Uppge aldrig din kortinformation efter sådana här uppmaningar via mejl.