1 (NY) Monica Skagne. It-chef på Ikea.
Nu är det upp till bevis för offshoring. När det svenska flaggskeppet Ikea lägger ut sin it är det inte bara en ensak för det egna företaget. Hur det avlöper påverkar hela Företagssveriges syn på offshoring. Leder hon ett lyckat projekt lär fler följa efter – annars kan det ta stopp.

2 (5) Eva Gidlöf. Sverigechef för konsultjätten Tieto.
Hennes makt blev tydlig när det stora driftstoppet slog till mot runt 50 kunder i fem dagar. För när det går snett blir makten högst påtaglig. Nu har Tieto fått allas ögon på sig och säkerheten i hela outsourcingsektorn ifrågasätts. Den som sitter i toppen är den som har makten att ställa allt till rätta igen.

3 (1) Anna-Karin Hatt. It-minister.
Regeringens plan för det framtida e-samhället utgår från henne. Sedan den digitala agendan lades fram i höstas har det varit ganska tyst från it-ministern. Nu väntar vi på att se hur, och om, tankarna omsätts i praktiken.

4 (2) Anette Holm. Stockholms it-direktör.
Arkitekten bakom Stockholms stads outsourcing – en av de största som gjorts i offentlig sektor. Utrullningen är klar men fortfarande finns ett stort intresse för hela projektet. Under året ska fristående utvärderingar göras och om två år är det omförhandling.

5 (6) Charlotte Brogren. Generaldirektör på Vinnova.
Har forskningsanslag på två miljarder per år att fördela. Just it har hon pekat ut som ett strategiskt område. Förra året gick runt 150 miljoner av anslagen direkt till it-forskning men it ingår i hög grad i andra forskningsområden som hälsa och vård, transporter och hållbara städer.

6 (7) Cecilia Malmström. EU-kommissionär.
Som ansvarig för inrikes frågor inom EU hamnar den organiserade brottsligheten på hennes bord. Hon ska se till att bekämpningen av databrottslighet blir effektiv och hon arbetar bland annat med att ta fram ett nytt datalagringsdirektiv som ska presenteras i sommar.

7 (4) Malin Frenning. Chef för Bredbandstjänster på Teliasonera.
När de smarta mobilerna gör att bredbandstrafiken exploderar gäller det att ha en infrastruktur som klarar det. Affärsområdet omsätter 36 miljarder kronor och har 13 000 medarbetare i sex länder. Malin Frenning sitter också i koncernledningen.

8 (19) Stina Honkamaa. Sverigechef på Google.
Hon representerar en världsdominant. Google aviserar nu nya användarvillkor som fått många att gå i taket, inte minst de europeiska datskyddsmyndighterna som tvivlar på lagligheten. Nu ska hon förklara – och försvara – dem för svenska användare.

9 (8) Karin Markides. Rektor för Chalmers tekniska högskola.
Hon är också ordförande i Cesaer, en sammanslutning av 60 tekniska universitet i Europa. Bägge rollerna ger henne stark röst när det gäller den framtida kompetensförsörjningen – där just it är en akilleshäl.

10 (10) Cecilia Fahlberg. Förbundsordförande för Unionen.
Företräder fackförbundets 30 000 medlemmar med it-jobb. Påverkar på så vis inte bara dem utan nästan alla företag och organisationer i hela Sverige.

11 (NY) Rima Qureshi. Chef för affärsenheten cdma på Ericsson.
Sitter också med i koncernens ledningsgrupp där hon är med och tar de strategiska besluten för den svenska telekomjätten. Sitter dessutom i styrelsen på Mastercard – just nu när mobila betalningar blivit riktigt heta.

12 (12) Monika Kraft. It- och kommunikationsdirektör i Region Skåne.
Ansvarar för outsourcingen av den operativa it-driften med ett uppskattat värde av mellan 400 och 500 miljoner årligen. Under ett halvår ledig från koncernledningen för att arbeta med regionens effektiviseringsprocess.

13 (NY) Maria Stockhaus. Kommunalråd i Sollentuna.
När Sollentuna beslutade att digitalisera den kommunala skolan hela vägen från förskoleklass till gymnasiet blev det startskottet för en intensiv debatt i frågan. Ja, hon fick till och med utbildningsminister Jan Björklund att uttala sig om it i skolan.

14 (NY) Charlotte Petri Gornitzka. Generaldirektör på Sida.
Sida ger ekonomiskt stöd åt flera it-relaterade projekt. Ett av dem är anonymitetstjänsten Tor. Den används av aktivister i mellanöstern och Kina – men också av hackare i nätverket Anonymous. Utan Sidas pengar skulle Tor ha svårt att överleva.

15 (33) Anne-Marie Eklund Löwinder. Kvalitets- och säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur.
Sitter även med i styrelsen för ISOC-SE och SNUS, Swedish Network Users’ Society. En av de allra tyngsta experterna som driver säkerhet på nätet och arbetar för certifikat vi kan lita på.

Fakta

  • På CS lista finns kvinnor med makt i företag eller organisationer med verksamhet i Sverige. Med makt avses inflytande över och påverkan på affärer, teknisk utveckling, regleringar, politik och/eller opinion.
  • Listan är framåtblickande – att vara på väg in på en tung post väger därför tyngre än att vara på väg att lämna en tung post.
  • Juryn består av representanter från Computer Swedens redaktion.

    Missa inte: