Är ni vakna, Lars Nyberg, Malin Frenning och Håkan Dahlström? För om drygt två veckor kommer ert och Teliasoneras 4g-nät ställas inför sitt första prov. Den 23 mars släpps nya Ipad i Sverige - och den har som väntat stöd för fjärde generationens mobilt bredband med lte-tekniken.

De svenska 4g-operatörerna har än så länge inte lyckats flytta över 3g-kunderna i någon större omfattning till de snabbare - men dyrare - 4g-tjänsterna. Eller rättare sagt, knappt någon har gått över till 4g ännu.

Bristen på enheter annat än datordonglar som stödjer tekniken är förstås en orsak, men på senare tid har både mobiler och surfplattor med 4g-stöd faktiskt lanserats. Snarare handlar det om att kunderna inte hittat något användningsområde som motiverar de höga 4g-priserna.

Apples Ipad har i sina två tidigare versioner blivit en försäljningssuccé, och även om det är wifi-varianten, den billigaste, som hittills sålt bäst är det bara att räkna med att även nya Ipad, som för övrigt bara heter just The new Ipad, kommer sälja som våta tvättsvampar i Sahara.

Det innebär för de svenska mobiloperatörerna en av två saker: Antingen köper svenska kunder Ipad utan lte, vilket skulle innebära att priserna för supersnabb mobildata fortfarande är för höga. Eller så köper de nya Ipad med 4g-stöd, vilket skulle innebära att priset på datatrafik är mindre viktigt. Jag tror på det senare.

Men - när nya The New Ipad "3rd-generation" 4g LTE eller vad vi nu ska kalla den slår in över Sverige om två veckor måste operatörerna visa kunderna att deras 4g-nät inte bara är skrytnät med höga teoretiska hastigheter - det måste gå snabbt som attan och det måste finnas plats i näten för alla. Även om de strömmar video till Ipadskärmen med "högre upplösning än hd".

Operatörerna måste nu helt enkelt visa att de kan leverera.

För övrigt har jag inte nämnt något om Apple i den här kommentaren. Förklaringen är enkel - det finns inget att säga mer än att nya Ipad kommer att sälja i miljoner och åter miljoner. Vilket Apple förstås är helt på det klara med. Den som släpper årets hittills mest efterlängtade produkt och inte ens ids ge de den ett namn har ganska, ganska gott självförtroende.

Fotnot: Vid 21-tiden på onsdagskvällen är det ännu oklart om den "4g"-Ipad de svenska operatörerna kommer att sälja abonnemang för har stöd för den snabbare lte-tekniken.