Pointcloud lanserades i slutet av februari i samband med Mobile World Congress och finns än så länge till IOS. Genom bildigenkänningsteknik reagerar Pointcloud på det kameran ser, till exempel en tidningssida, för att sedan styra innehållet i webbläsaren. Bland annat genom att visa videor eller andra typer av innehåll.

Bakom tjänsten står Anders Bond, med bakgrund på Spotify, och Petter Ivmark som innan 13th Lab jobbat på it-företag i USA. Deras förhoppning är att webbläsaren ska kunna ge användandet av bland annat qr-koder en match.

– Vi tror att det är bättre att snabbt kunna skanna och direkt se vad man hittar, säger Anders Bond.

En aktör som redan hakat på är tidningen Metro som under våren kommer att börja använda tjänsten – exempelvis för att kunna koppla videor direkt till innehåll i tidningen eller för att dela innehåll via sociala medier.

Fokus för 13th Lab är just nu att locka fler utvecklare till tjänsten, och receptet för det är enkelhet.

– Det är en vanlig webbläsare som kan reagera på vad kameran ser. Det vi hoppas och tror är att det ska bli extremt enkelt att utveckla den här typen av applikationer, det är bara html och lite javascript. I stället för att bli fast i någons proprietära contentsystem är det något som väldigt många kan, säger Petter Ivmark.

Idén till Pointcloud är en av företagets äldsta.

– Det var bland det första vi började prata om, innan det fanns riktigt kraftfulla enheter. Det var precis när den första Androidtelefonen hade dykt upp, säger Anders Bond.

Då var tanken att bland annat använda kompassen för att telefonen skulle uppfatta omgivningen. Men så tidigt ute fungerade det inte perfekt, och i stället valdes kameran som viktigaste verktyg.

– Då kunde vi få den precision vi ville åt, säger Anders Bond.

I takt med att enheterna blir kraftigare och kamerorna bättre ser 13th Lab än fler användningsområden.

– I framtiden hoppas jag att man ska kunna stå på Colosseum, rikta mobilkameran åt något håll, och direkt se hur det såg ut för tvåtusen år sedan, säger Anders Bond.

Än så länge är bolaget egenfinansierat, men snart tror grundarna att det är läge att ta in kapital.

– Det är bättre att göra det när man har något att visa upp, så att man slipper stå med hatten i handen, säger Petter Ivmark.

Fakta

Anställda: Tre personer arbetar för bolaget, dessutom en KTH-student. Ytterligare två personer är involverade i bolaget som finansiärer och rådgivare. En av dem är Gustav Söderström, i dag produktchef på Spotify, som 2006 sålde sitt bolag Kenet Works till Yahoo.

Historik: Grundades 2008. Aktiva sedan drygt ett år tillbaka. Bolaget fick mycket uppmärksamhet för sitt spel Ball Invasion som bygger på 3D-positioneringstekniken Slam, som först utvecklades av Nasa.