– Varför blir man affärsängel och vad letar ni efter, undrade studenten.

Platsen var Handelshögskolan där min gamla kollega doktorerat med en avhandling om riskkapital och nu undervisar i entreprenörskap. Kursen samlar ambitiösa studenter från Stockholms högre utbildningar.

En gång per år låter hon mig föreläsa om hur en affärsängel arbetar och hur entreprenörer kan få dem att investera. Lyckades man inte komma in på Handels som student kan man ju föreläsa där några decennier senare.

Varje år får studenternas frågor, som är många och mångsidiga, mig att fundera på varför man satsar pengar, tid, prestige och självförtroende på högriskprojekt som ofta har långt kvar till skördetid.

Men min doktorkompis bekräftar några drag hos affärsänglar. En ängel satsar på en lokal verksamhet eller inom ett område man kan. Personkemin med entreprenörerna är också viktig. Mer hjärta än hjärna, även om hjärnan slipas till med åren. Själv söker jag driftiga entreprenörer som jag vill arbeta med och som har en tjänst eller produkt som jag kan förstå på några minuter. Det skapar en vilja att bidra med sina erfarenheter.

Min kommande investering går till ett gäng som vibrerade av energi trots att deras kontor mer påminde om en opiumhåla. Det är dock en förbättring jämfört med min näst senaste investering där första mötet med entreprenörerna ägde rum över ett öppet avlopp.

Studenterna och de blivande entreprenörerna frågar ofta om skillnaden mellan venture capital-bolag, vc, och affärsänglar och vilken de bör vända sig till.

Affärsängeln investerar sina egna pengar, medan vc-bolaget förvaltar andras medel i en fond. Affärsängeln är sin egen medan vc-medarbetaren är en tjänsteman med vinstdelning och anställningstrygghet. Det finns ytterligare en skillnad: ”viable business” och ”fundable business”, som betyder livskraftiga företag respektive investeringsfähiga företag.

Vad som är investeringsfähigt skiljer sig för en ängel och vc. Vc:n söker objekt som snabbt omsätter hundratals miljoner. För en vc är sällan ett tjänsteproducerande bolag intressant även om det kan ge god vinst åt ägarna. Man kan heller inte sprida sina gracer för mycket. En ängel kan sätta ribban lägre. Någon miljon i vinst efter några år är storartat för en privatperson, men kaffepengar för en vc.

det behövs både stora riskkapitalbolag och små affärsänglar för att skapa nya företag. Har vi ett system där det bara finns vc:ar med stora plånböcker som jagar nästa Skype eller Spotify svälter vi ut nya generationer av företag där åtskilliga blir livskraftiga men få når internationell stjärnstatus.

Det måste finnas privat investeringsvilligt kapital tillgängligt, att några tjänar ihop till det och finner det attraktivt att investera. Politiker som talar om ”jobben” borde tänka på det.