I april lanseras appen och hemsidan som dels ska hjälpa amatörfotografer att publicera sig och tjäna pengar, dels ge företag möjlighet att köpa bilder som inte är överdrivet uppstyltade och stajlade.

– Till en början vill vi hålla det väldigt enkelt. Det ska vara lätt för alla att förstå, säger Alexandra Bylund som ihop med David Los har grundat företaget.

Appen, som vid start kommer finnas på Appstore, är endast till för dem som vill sälja sina bilder. De ska kunna ta en bild med sin mobil, skicka in den via appen och sedan vänta på att någon köper den. Köparna ska gå in via hemsidan och söka upp den bild de vill ha. All betalning sker via Paypal, och fotograferna får 50 procent av det priset på 250 kronor per bild. De pengarna kan de välja att få ut när de vill.

– En bild kan säljas flera gånger, till olika företag. Det är inte exklusivt, säger Alexandra Bylund.

Idén till Foap föddes när grundarna tänkte att bilder på olycksscener, där det ofta finns många med mobiler på plats, inte publiceras förrän efter det har kommit dit en fotograf. De tänkte att det skulle vara smidigare om någon med mobil kunde skicka en bild direkt, via en app.

– Men det är inte alltid man är i närheten av en olycka. Så vi försökte hitta ett sätt att använda den på varje dag, säger Alexandra Bylund.

En av Foaps affärsidéer är att bilderna ska vara ”äkta”. Det ska inte finnas bilder på stajlade personer som har blivit retuscherade efter att de fotats av proffsfotografer. Dessutom är det bra om bilderna har en tydlig lokal närhet.

– Det är svårt att hitta lokala bilder. När man väl gör det är det samma leende människa på varje bild, säger Alexandra Bylund.

Till en början kommer appen bara finnas tillgänglig i Appstore. Om allt fungerar som det ska, och eventuella buggar blir lösta, så ska den också släppas för Android.