Google har börjat pressa applikations- och spelutvecklare att använda Google Wallet för att ta betalt för appar. Under de senaste månaderna ska företaget ha varnat flera utvecklare att om de inte slutar använda andra betalningsmetoder, som Paypal, kommer deras appar att tas bort från Google Play, rapporterar Reuters.

I ett mejl som Reuters tagit del av skriver Google till en utvecklare att denne har 30 dagar på sig att anpassa sig, annars plockas apparna bort.

Utvecklare tror att anledningen till det här är att Google vill förenkla konsumenternas betalningar och därmed höja försäljningssiffrorna och kompensera sina högre kostnader. Google Wallet tar en större andel av varje transaktion än en del rivaler.

– Även om det här draget kan tyckas som egenmäktigt av Google, minskar det friktionen för köp av appar och gör därmed användarna mer värdefulla, säger Hugo Troche, som är vd på Appsperse, till Reuters.

Play är Googles svar på Apples App Store, där konsumenter kan bläddra bland och ladda ner allt från spel och musik till appar. Google Wallet ska bli det dominerande betalsättet för att köpa saker på Play.

Android Market, som Google Play hette tidigare, har fått allt fler användare av smarttelefoner att använda plattformen, men antalet köp har inte ökat lika mycket. En av anledningarna till detta tros vara att köpupplevelsen varit för varierad och förvirrande.

Google har senare tillbakavisat anklagelserna.