Umeåbolaget Vitec är noterat på börsens Small Cap-lista. Företaget säljer branschanpassade affärssystem och har växt starkt under de senaste åren. En framgångsfaktor är tydlig och konsekvent utförd tillväxtmodell, signerad Vitecs två grundare och huvudägare Lars Stenlund, (vd) och Olov Sandberg, (vice vd).

Vitec har riktat in sig på att bli riktigt stora i riktigt små nischer, som programvarulösningar för fastighetsmäklare. Just denna marknad är inte värd mer än 170 miljoner kronor i Sverige men marknadens litenhet kan faktiskt vara en fördel. SAP eller Oracle lär inte bry sig om att ta fram egna lösningar på området. Faktum är att Vitec nästan byggt upp en monopolställning i sina nischer och alla vet vad det innebär för lönsamheten. Den blir hög.

Ett annat plus med att rikta in sig på små nischer är att det är relativt billigt att växa genom att köpa befintliga aktörer – som vanligen är entreprenörsdrivna småbolag med 10–50 miljoner kronor i omsättning. Återigen är orsaken att intresset från större industriella spelare är begränsat för sådana mikrobolag. Man kan notera att Vitec har ett bättre utgångsläge än till exempel IFS som också gärna vill växa genom förvärv. Kruxet för IFS är att deras bransch är ”hetare” och förvärvsobjekten är dyrare. Ja, de är så pass dyra att IFS inte alls lyckats hitta så många förvärv företaget hoppats på.

Typiskt sett har Vitec gjort ett bolagsköp per år vilket ökat omsättningen med 44 procent om året sedan 2007 samtidigt som vinsten per aktie stigit 26 procent årligen under samma period. Faktum är att detta är siffror som få andra it-bolag kan mäta sig med.

Trots att Vitec är ett litet bolag med 360 miljoner kronor i omsättning är det nog en mer stabil maskin än flera andra större företag. I samtliga nischer har Vitec höga marknadsandelar och i samtliga fall är produkterna mogna och en central del av kundernas vardag. Avtalen är inget som kunderna säger upp i förs-ta taget, vilket ger Vitecs intäkter stabilitet. Lönsamheten i alla nischer utom en (media) är mycket god med rörelsemarginaler mellan 17 och 26 procent.

I fjol var vinsten cirka 4,80 kronor, om man tar hänsyn till en väntad emission, och p/e-talet blir 13. Chanserna är goda att vinsten stiger en krona per aktie i år och värderingen faller ned mot 11 gånger vinsten. Det är en ingen hög värdering mot bakgrund av Vitecs historik och stabilitet.

Fakta

Aktie: Vitec Software.

Börsvärde: 330 miljoner kronor.

Vd: Lars Stenlund.

Omsättning: 360 miljoner kronor.

Rörelseresultat: 38 miljoner kronor.

Råd: Köp.

Kommentar: Bolagets tillväxtmodell verkar fungera och vd:n har en lista på bolag han vill köpa som tillsammans omsätter 1 miljard. Det talar för att tillväxtresan inte är över på länge än. Aktien är relativt billig och ger cirka 3 procent i direktavkastning.