Yahoo lämnade i går in en stämningsansökan mot Facebook där företaget hävdar att det sociala nätverket gjort intrång på tio patent. Patenten gäller tekniker för bland annat annonsering, integritetsinställningar och sociala funktioner.

– Hela Facebooks modell som låter användarna skapa profiler och kommunicera med varandra baseras på Yahoos patenterade teknik för sociala nätverk, skriver Yahoo i gårdagens stämningsansökan.

I stämningsansökan beskriver Yahoo hur flera av Facebooks funktioner bygger på företagets patent. Bland de funktioner som nämns är vänners aktivitetsuppdateringar och hur annonser visas.

Yahoo uppger dock inte om företaget är villigt att licensiera de berörda patenten till Facebook. Förra månaden hotade Yahoo med juridiska åtgärder om inte Facebook går med på en uppgörelse i formen av ett licensavtal.

Facebook gjorde under gårdagen ett uttalande kring stämningsansökan och uppger att företaget är förvånat över Yahoos tilltag.

– Vi är besvikna på Yahoo, som även är en av våra långsiktiga samarbetspartners och har dragit stor nytta av vårt samarbete. Vi kommer att försvara vår ställning kraftigt gentemot dessa förbryllande anklagelser, uppger Facebook i gårdagens uttalande.

Enligt Greg Sterling på analysföretaget Sterling Market Intelligence är det antaligen ingen tillfällighet att Yahoo lämnar in en stämningsansökan precis innan Facebooks planerade börsnotering.

– Jag tror tidpunkten sammanfaller med Facebooks börsnotering och Yahoo kommer antagligen att försöka få till en uppgörelse istället för en rättsprocess, säger Greg Sterling.

Det är inte första gången Yahoo lämnat in en stämningsansökan innan en börsnotering. I samband med Googles börsnotering 2004 lämnade Yahoo in en stämningsansökan där företaget anklagade Google för patentintrång. Google ska enligt uppgift ha gått med på en uppgörelse för att undvika dyra rättegångskostnader i samband med börsnoteringen.

– Det här är ett tecken på nederlag från Yahoos sida. Företaget kan inte längre konkurrera på marknaden och försöker istället håva in pengar med hjälp av anklagelser om patentintrång, säger Greg Sterling.

IDG News