Dessa är de tolv länder som Reportrar utan gränser listar som internets fiender:

Bahrain
En av nykomlingarna på listan. Genom att bland annat hålla internationella medier borta och trakassera nätaktivister som arbetar för mänskliga rättigheter mörkar de nyhetsflödet. Många aktivister torteras och åtminstone en har avlidit i fängelset.

Vitryssland
Den föga smickrande listans andra nykomling. Medborgare som har försökt nå det sociala nätverket Vkontakte har i stället hamnat på hemsidor med skadlig kod. I början av januari trädde en lag i kraft som förstärker statens möjlighet till internetövervakning och kontroll.

Burma
Läget i Burma har förbättrats sedan gripna journalister och bloggare har släppts och blockeringar av nyhetssidor har lyfts. Men eftersom internet fortfarande bevakas och kontrolleras stannar landet på listan.

Kina
Omkring 40 000 mikrobloggare får betalt av staten för att publicera dess propaganda. Kina är också det land som har flest internetanvändare i fängelse.

Kuba
Det pågår en strid mellan bloggare som är för den kubanska regeringen och sådana som kritiserar den. De som är emot har fått utstå smutskastningskampanjer från statliga medier och utländska propagandasidor. De påstås vara legosoldater "för det amerikanska imperiet”.

Iran
Här råder en förkärlek till att tvinga fram erkännanden från dissidenter och sedan sända dessa på TV. Under förra året förklarade presidenten vid flera tillfällen att ett så kallat nationellt internet ska lanseras i landet – ett "rent internet" med egen sökmotor och egen meddelandefunktion.

Nordkorea
Nyheter och övriga informationskanaler är väldigt censurerade. Många webbplatser är blockerade, som ett steg i propagandan mot framför allt Sydkorea.

Saudiarabien
Det råder en väldigt stark censur i landet. Flera sajter är blockerade. Trots den starka censuren lyckas kvinnor kämpa på internet för sin rätt att rösta och köra bil – och följaktligen få viss uppmärksamhet.

Syrien
Med Irans hjälp har övervakningen av internet blivit i det närmaste perfekt. Efter att blockeringen av Facebook upphävdes har i stället nätfiskeriförsök gjorts för att få tag på användarnamn och lösenord till sociala nätverk. Regimen har kommit på att det är bättre att följa internetanvändarnas förehavanden och på det viset utvinna information om dem och deras vänner än att blockera dem från nätet. Dessutom använder regimen inskränkningar i internettillgången eller -hastigheten för att tysta kritiska röster.

Turkmenistan
Även i Turkmenistan är censuren hård och nyheter som inte passar de styrande når inte ut till allmänheten. Men en grupp vittnen lyckades filma en explosion som dödade många, och sedan lägga upp filmerna på internet. Sedan dess har “information 2.0-kriget" dragit i gång i landet.

Uzbekistan
Forum där de arabiska revolutionerna diskuterades har blockerats av staten. Uzbekistan är också ett av de länder som försvarar laglig censur, som de styrande påstår är en “kod för gott uppförande”.

Vietnam
Den som vill blogga om de miljövidriga kinesiska bauxitgruvorna i Vietnam spelar ett farligt spel. De få personer som ens kommer in till området tvingas lämna ifrån sig kameror, videokameror och smartmobiler, allt som kan fånga bilder. Landet har också attackerat nätverk för de som är av avvikande religiös uppfattning, till exempel katoliker.