Förra veckan lanserade Apples vd Tim Cook den tredje versionen av Ipad. Sedan i onsdags har kunder i ett fåtal länder kunnat förbeställa den inför säljstarten på fredag. Analytiker från Canaccord Genuity beräknar nu att Apple kommer att sälja 65,6 miljoner Ipad i år.

– Våra kontroller indikerar att förbeställningarna slagit rekord och väntetiderna är uppe i två till tre veckor. Vi förväntar oss en rekordlansering av Ipad den här helgen, säger analytikerna T Michael Walkley och Matthew Ramsey till Reuters.

Canaccord Genuity säger att konkurrenterna kommer få svårt att introducera produkter som kan konkurrera med Ipad under de närmaste kvartalen. De har höjt sina förväntade försäljningssiffror för Ipad till 65,6 miljoner från 55,9 miljoner för 2012 och till 90,6 miljoner från 79,7 miljoner för 2013. Analytikerna tror dessutom att Apples aktier kommer att öka i värde och rekommenderar köp.

Apples prissättning av Ipad kommer att hjälpa företaget att behålla sin dominans på marknaden och också ta nya andelar bland företag och skolor.
– Samsung verkar ha den bästa konkurrenten baserad på Android, men vi ser Windows 8 som ett större hot i det långa loppet än plattor med Android.

Ipad börjar på fredag säljas i USA, Australien, Frankrike, Hongkong, Japan, Kanada, Schweiz, Singapore, Storbritannien och Tyskland. Den 23 mars säljs den sedan i en lång rad ytterligare länder, bland dem Sverige. Apple bekräftade på onsdagen slutgiltigt att lte-varianten av Ipad inte kommer att fungera i de svenska 4g-näten.

"4G lte stöds endast i AT & T:s och Verizons nätverk i USA samt Bells, Rogers och Telus nätverk i Kanada", skriver Apple i ett pressmeddelande.